Beograd Magazin

Ko je bio Jovan Bulj, graciozni saobraćajac koji je plešući ulicama Beograda dospeo i do Londona? (VIDEO)

saobraćajac jovan bulj
Foto: Printscreen

Neki Beograđani možda još pamte slike gracioznog saobraćajca Jovana Bulja, koji u beloj uniformi „pleše“ na najprometnijim raskrsnicama prestonice.

Te slike su među najlepšim slikama prestonice, a prati ih priča kako je Jovan došao i do Londona.

Tog saobraćajca je sedamdesetih godina prošlog veka bilo uživanje gledati. Uglavnom je regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza Miloša.

Uvek je bio u beloj uniformi, sa belim rukavicama i belim šlemom, a imao je tako graciozne pokrete da se čak pričalo da je prethodno završio kurs baleta u Narodnom pozorištu, piše Nova.rs.

Tome doprinosi i crno-bela fotografija s balerinom Jelenom Tinskom koja se dosta deli po društvenim mrežama. Međutim, istina je da Bulj nije imao veze s baletom, završio je Policijsku školu u Sarajevu, a njegovi pokreti bili su inspirisani ljubavlju prema poslu koji je radio.

Legendarna je priča kada ga je zapazio gradonačelnik Londona kad je bio u poseti Beogradu i bio impresioniran njegovim pokretima i izgledom. Pozvao je Jovana u London, gde je omiljeni beogradski saobraćajac imao priliku da „zapleše“ na čuvenom Pikadili trgu, a navodno se susreo i s kraljicom Elizabetom lično.

Nažalost, tu se negde i završava „zvanična“ priča.

Iz nepoznatih razloga Jovan Bulj je penzionisan 1980. godine kada je imao samo 41 godinu, što je medijima dalo povod za spekulisanje o tome kome je njegova popularnost smetala.

Poznato je da je od tada dugo radio kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju. Naravno, s mnogo manje entuzijazma i prepoznatljivosti.

Preminuo je u Beogradu, 2010. godine u 71. godini.

Izvor: Nova.rs

Čudne scene na srpskim putevima: Šta to, pobogu, radi ovaj policajac? (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link