Magazin Novi Sad

Sanja i Dušan – Novosađani koji su dizajnom osvojili Češku

Multidisciplinarni dizajner i art direktor iz Novog Sada Sanja Čežek je osvojila brojne nagrade, izgradila karijeru i prepoznatljivo ime u svetu dizajna. Zajedno sa svojim suprugom Dušanom Čežekom je suosnivač studija Fuchs + DACHS u Češkoj, gde trenutno živi i radi.

Kako je došlo do toga da otvorite svoj studio?

– Takoreći “od malena” sam u crtežu i dizajnu, a to se nekako desilo vrlo spontano. Od svoje 5. do 14. godine sam crtala stripove sa drugaricom i zajedno smo imale oko 60 stripova sa od po minimum 15 strana. Ubrzo nakon što smo se moj suprug Dušan i ja sreli, shvatili smo da verujemo u isti način rada kada su u pitanju dizajn, ilustracija, fotografija, advertajzing, te je studio vrlo brzo krenuo sa radom. Ubrzo nam se pridružio i Nikola Marković, skulptor.

Pročitajte još: Slobodan Junior Anđelković - fotograf koji pomera granice

sanja-i-dusan

Zbog čega ste se odlučili da studio otvorite u Češkoj?

– “Fuchs+Dachs” studio je zapravo nastao u Austriji, dok smo živeli u Beču. Ali je uvek bio portal koji nas je povezivao sa Srbijom, jer nam je veći deo produkcije tamo. Tamo su nam kreativci koje smo u tadašnje vreme bolje poznavali nego strana tržišta. Naš rad se zasniva na pozivima preko Skajpa i Fejsbuka. Uspeli smo da za godinu dana isključivo kroz online komunikaciju, kroz puno crteža i modelovanja, izdamo prvu kolekciju figura, za koju nam je vodeći blog u Engleskoj ‘The Toy Chronicle’, rekao da smo ‘svežina’ na tržištu. Dušan i ja živimo i radimo u Pragu, tako da je perspektiva našeg studija možda veća ovde, zato što su nam odavde ostala tržišta bliža, ali sarađujemo sa umetnicima iz raznih zemalja.

Pročitajte još: Jovana Rikalo, nova zvezda fotografije

Koja figurica, ilustracija ili dizajn vam pada na pamet kad neko spomene Novi Sad?

– Uah, ovo je teško pitanje. Za Novi Sad me ponajviše vezuju emocije, osećaj bezbrižnosti i mnogo lepa sećanja. Dati tome svemu nekakvu formu bi bilo zaista teško.

Koji klijenti vam se javljaju?

– Trenutno radim dizajn jednog većeg modnog editorijala u obliku knjige i kao saradnik na projektu, tako da se veoma radujem njenom izlasku u Dubaiu. Tamo je modna industrija tek sad u usponu i drago mi je da sam deo toga. Takođe postavljam brend komunikaciju jednog fashion shop-a u Pragu, a nedavno smo kao studio završili i dizajn ‘Tiny Duels’ aplikacije.

figurice-studio-dizajn

Kako uspevate da se bavite različitim vrstama umetnosti?

– Kao i za svaki posao morate da pronadjete savršen balans između onoga što tržište traži i svog kreativnog izraza. Bavljenje različitim vrstama umetnosti je nešto kroz šta sam ja lično naučila mnogo, kao npr. kako da na razne načine pristupam problemu, otvorena sam za nove nepoznate situacije i nova saznanja.

Mogu li dizajneri da žive od svog rada u Srbiji?

– Već neko vreme ne živim u Srbiji, pa bi možda malo ružno zvučalo da se predstavljam kao osoba koja je merodavna da odgovori sa “da” ili “ne”. Moje mišljenje jeste da se bavimo takvim zanimanjem, koje nas povezuje sa svim zemljama (i klijentima) u svetu, pa bih rekla da nije tako teško živeti od dizajna.

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link