Prvi Beogradski Burger festival, održan na Kalemegdanu otkrio nam je gde se prave najbolji burgeri u gradu. Prema glasovima publike, najbolji burger u Beogradu priprema se u Ž burgeru a zasluge pripadaju Marku Živadinoviću i njegovom timu.
Ovog leta su po prvi put, burger majstori dobili svoj festival na kojem su se 10 dana nadmetali u pripemanju gurmanluka. Manifestacija koja pretenduje da postane tradicionalna okupila je burger mađioničare iz Beograda ali je bilo gostiju iz susednog Novog Sada i inostranstva.
Marka sam srela na odmoru a njemu nije bilo teško da zasuče rukave i pripemi burgere za dvadesetak ljudi. Beogradski šampion mi je dopustio da mu asistiram u kuhinji gde smo se lepo zabavili i dobro najeli a ja sam dosta toga naučila o pripremi. Važno je da kuvate sa puno ljubavi, u suprotnom od dobre klope nema ništa. A kada je reč o burgeru, meso mora da ima 30% masti, paradajz mora da bude dobro ohlađen a krastavčiči i luk sitno seckani, što sitnije to bolje!
Zašto Ž burger?
Simpatičan i prepoznatljiv naziv Ž burger, Marko je osmislio prema svom nadimku Živac.
– Krenulo je od mene, Živac, pošto je to moj burger, da bude Ž burger, što je drugačije od svega.
Marko je prvi put raspalio svoj roštilj u junu prošle godine i za period od nešto više od godinu dana izvojevao je par velikih pobeda. Ž burger je prebrodio tešku godinu obeleženu koronom a za ovaj posao, Marko se odlučio iz ljubavi.
– Rano sam zavoleo američku burgersku kulturu. Burgere spremam već 10 godina i krenulo je od toga, jer to baš gotivim da radim i na kraju se ispostavilo da je to nešto najlakše da otpočnem, ili je bar meni tako delovalo u početku. Sada je sve teže i teže, ozbiljnije i ozbiljnije ali to valjda tako ide s vremenom, pretpostavljam – priča nam Marko.
– Pamtim da sam kao klinac išao sa ćaletom posle fudbala u Mekdonalds na happy meal da uzmem igračkicu.
Favorit Gorgonzola
Na meniju je više sočnih kombinacija a Marko kao omiljeni burger izdvaja Gorgonzolu.
View this post on Instagram
Miljenik publike
Na prvom Beogradskom burger festivalu osvojio je prvo mesto prema onlajn glasovima publike.
– Nagrada publike mi mnogo znači. Glasali su ljudi koji su bili na festivalu i jeli. Meni, koji sam na festivalu bio ubedljivo najmanji i stažom i veličinom firme, je jako prijalo što smo to uspeli da osvojimo.
View this post on Instagram
Marko je otpočeo sa radom usred borbe sa koronom. Kako on kaže, posao je tek počeo da hvata obrise normalnog. Pred njim je bio veliki izazov pregurati težak period kada su sve manifestacije bile suspendovane.
Burger šamipona čeka zanimljiv septembar jer će se pojaviti na još dve manifestacije. Prva je Burgeraj na Beogradu na vodi od 10. do 12. a druga je Beogradski gurmanski festival na Kalemegdanu od 17. do 26. septembra.
Katy the Cook: Poznata TV kuvarica o ljubavi upornosti i volji
Dodaj komentar