Iako je sezona odmora i opuštanja, evo nekoliko zanimljivih mozglica, iluzija i pitalica kao biste održali vašu moždanu aktivnost u formi. Nisu naročito teške, a odgovore možete pronaći na kraju teksta. Nisu naročito teške, potrebno je samo malo razmišljanja.

1. Čarape

U fioci se nalazi deset crvenih i deset plavih čarapa. Ovih 20 čarapa se razlikuje samo po boji. U prostoriji je potpuni mrak, a vi želite da uparite jedan par čarapa. Koliko čarapa na slepo morte da izvučete iz fioke da biste bili sigurni da ćete moći da uparite jedan par?

2. Krug

Dobro pogledajte sliku ispred vas. Da li je manji krug pravilan ili ne?

krug

 

3. Broj koji nedostaje

Koji broj bi trebalo da stoji u poslednjem trouglu?

prazan_trougao

 

4. Optička iluzija

Koji kvadrat, A ili B je tamnije boje?

opticka_iluzija

 

5. Vračara

U prošlosti su se ljudi za pomoć često obraćali vračarama kako bi im prorekle budućnost. Tako je jednog dana neki mladi bračni par upitao seosku vračaru za pomoć. Njihovo pitanje glasilo je: Dobili smo jednu kravu i jednu kozu. Hoće li naše stado narasti i koliko će biti?

Stara vračara im je tajnovito odgovorila: Vaše će stado rasti tako dugo dok broj koza pomožen sa brojem krava neće dati njihov zbir u ogledalu.

Koji broj krava i koza im je vračara prorekla?

Odgovori:

1. Tri čarape. Sa tri čarape ćete uvek biti u mogućnosti da uparite jedan par.

2. Da. Ako ne verujete, pokrijte rukom linije na većem krugu pa ćete se uveriti.

3. Odgovor je 3. Objašnjenje: Kada od broja na vrhu oduzmete broj koji stoji u levom uglu i pomnožite brojem iz donjeg desnog ugla dobijate broj unutar trougla.

4. Iste su boje. Pogledajte malo bolje.

iluzija_resenje2

 

5. Na kraju će imati devet krava i devet koza. Kada se pomnoži 9*9 dobije se 81, što je gledano u ogledalu, jednako njihovom zbiru – 18.

Uradite photoshop test

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here