Magazin Svet

Sahranjen ruski opozicionar Aleksej Navaljani, hiljade građana na sprovodu, policija hapsila (VIDEO)

sahranjen-aleksej-navaljni

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni sahranjen je na Borisovskom groblju u Moskvi uz zvuke pesme “My Way” Frenka Sinatre i muziku iz filma “Terminator 2”, koji je Navaljni je više puta nazivao “najboljim filmom svih vremena“.

Prethodno je služen parastos u Hramu ikone Bogorodice „Utoli tuge moje“, prenosi BBC. Hiljade građana prethodno su se okupile ispred crkve kako bi odali počast Navaljnom.

Policija je mirno čekala kraj pogreba i onda krenula u akciju privođenja svih koji su uzvikivali sporne parole, pokazuju snimci sa društvenih mreža.

Najmanje jedna osoba uhapšena je na sahrani ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, saopštila je u petak grupa za ljudska prava OVD-Info, prenosi CNN.

„Privedene su još 22 osobe kada su pokušale da napuste svoje domove kako bi prisustvovale sahrani“, navodi OVD-Info.

CNN navodi da nije mogao nezavisno da proveri tu informaciju, a da ruske vlasti nisu otkrile dodatne informacije.

Supruga Navaljnog Julija i dvoje dece trenutno žive u inostranstvu i odlučili su da ne putuju u Rusiju, navodno zbog zabrinutosti za moguću represiju Kremlja, piše BBC.

U dirljivoj počasti svom suprugu na Instagramu, Julija mu je zahvalila na „26 godina apsolutne sreće“.

Građani koji su se prethodno okupili da odaju poštu Navaljnom skandirali su njegovo ime.

BBC prenosi da je gomila vikala: „Ti se nisi bojao, ne bojimo se ni mi!“

Roditelji Alekseja Navaljnog, Anatolij i Ljudmila, viđeni su kako hodaju do crkve da prisustvuju sahrani svog sina, piše BBC.

U gradu je snažno prisustvo policije, sa maskiranim stražarima koji su stacionirani oko ograde, koja je postavljena oko crkve. Policajci su raspoređeni i duž puta do obližnjeg groblja gde će biti sahranjen.

Prema pisanju BBC-ja građanima ispred crkve pridružili su se i zapadni ambasadori, uključujući nemačke, francuske i američke ambasadore.

Kremlj je upozorio na, kako je naveo, „neovlašćene“ demonstracije. „Sve neovlašćene demonstracije će predstavljati kršenje zakona. Oni koji u njima učestvuju će snositi odgovornost, u skladu sa zakonom“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusko demokratsko društvo saopštilo je da su Aleksejeva porodica, prijatelji i saradnici pozvali sve koji ga vole širom sveta da danas u 19 časova po lokalnom vremenu dođu kod memorijala u njegovu čast.

Navode da se u Beogradu memorijal nalazi u Deligradskoj 32 kod ruske ambasade, a u Novom Sadu kod Sabornog hrama Velikomučenika Georgija, ul. Nikola Pašića 14.

Ruski opozicioni lider umro je 16. februara u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, gde je služio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

Objavljeno je nekoliko detalja o uzroku njegove smrti – zvaničnici kažu da se srušio nakon što je izašao u šetnju.

Njegova supruga tvrdi da je ubijen po naređenju predsednika Vladimira Putina.

“Navaljni ubijen udarcem u srce, to je stari KGB metod: Nove teorije o smrti ruskog opozicionara

Izvor: BBC, N1 Beograd, Beta/ AFP

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link