Magazin Svet

Najstrože sankcije Rusiji do sada: Zapad isključuje pojedine ruske banke iz SWIFT-a

swift
Foto: Reuters

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Sjedinjene Države upravo su objavile koordinisano saopštenje u kojem osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu i uvode nove sankcije Moskvi, javlja Nova.rs.

„Dok ruske snage pokreću napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, rešeni smo da nastavimo da namećemo troškove Rusiji koji će dodatno izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i naših ekonomija“, kažu oni, a prenosi BBC.

Mere koje će biti sprovedene u narednim danima uključuju uklanjanje „odabranih ruskih banaka iz sistema za razmenu poruka Svift“.

„Ovo će osigurati da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i da naškode njihovoj sposobnosti da posluju globalno“, stoji u saopštenju.

Šta je SWIFT?

Svift sistem predstavlja vodeću komunikacionu platformu koju koriste banke i druge institucije za brzo i sigurno izvršavanje međunarodnih plaćanja.

Ukoliko neko iz inostranstva treba da vam uplati novac na bankovni račun, moraćete da mu pošaljete SWIFT kôd.

Reč je o šifri koja se u međunarodnim transakcijama koristi za proveru identiteta banaka i drugih finansijskih institucija.

SWIFT kôd je deo međubankarskog sistema koji omogućava da uplate iz inostranstva stignu brzo i bezbedno – na pravi račun.

Osim što omogućava pojedinačna privatna plaćanja, ovaj sistem je osnova za međunarodno poslovanje. Koristi ga više od 11.000 finansijskih institucija širom sveta.

Osnovan je 1973. godine pod imenom Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), sa sedištem u Briselu.

Gardijan prenosi da je u 2020. godini preko ove platforme samo u jednom danu obavljeno oko 38 miliona transakcija.

Kao alternativa za SWIFT navodi se kineski sistem za prekogranične međubankarske transakcije CIPS, jer se veruje da kineski juan ima veći potencijal da ugrozi dominaciju dolara na globalnom nivou.

U međuvremenu, Indija istražuje načine da u trgovini sa Rusijom uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama, kako bi ublažila štetu koje bi zapadne sankcije Moskvi mogle da nanesu Nju Delhiju, prenosi Rojters.

Iz SWIFT-a je 2012. isključen Iran, što je bio deo sankcija Evropske unije protiv nuklearnog programa Teherana.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu

24 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap