Magazin Novi Sad

Novosadska „Dolina gladnih“ više nikad neće biti ista, ruše se „Index Maja“ i „Giros master“ (FOTO)

index-maja
Foto: Luftika

Novosađani dobro znaju za čuvenu „Dolinu gladnih“, kako su od milja zvali kioske kod Master hale Novosadskog sajma, gde se decenijama svraćalo na dobar zalogaj posle noćnog izlaska, kako bi utolili glad i kako bi se probudili relativno čiste glave.

U stvari, mnogo pre nego što je i napravljena nova Master hala, na tom mestu se nalazio čuveni „Index Maja“, kućica nadaleko poznata kao mesto gde se može pojesti najbolji Index sendvič, jedan od autentičnih novosadskih gastronomskih specijaliteta.

index-maja
Foto: Luftika

Još sredinom devedesetih, kada se vraćalo iz ludog provoda iz „Paradiso-a“, „Contrast-a“, „Dali-ja“ ili bilo kog kultnog mesta tog vremena, „Maja“ je bila obavezna stanica za otrežnjenje vesele omladine.

Tu se dolazilo na ukusan zalogaj, pravi spas da ih roditelji ne gledaju onako „umazane“ od finih količina alkohola popijenih kobne večeri.

U stvari, mogli su da ih vide umazane – ali od premaza, koji su su bili jednako ukusni i samo su dopunjavali užitak ukusnog sendviča napravljenog na plotni od šunkarice, rendanog sira i šampinjona.

Dolazilo se peške, bez obzira koliko ste bili udaljeni u tom trenutku, biciklom, a ukoliko je neko od ekipe u to vreme imao automobil – uboli ste džekpot večeri.

index-maja
Foto: Luftika

„Maja“ se vremenom modernizovala, pa je išla u trend sa vremenom ubacivanjem preukusnih sendviča u najlon kese, skrojene po meri veličine sendviča za koji ste se odlučili, tako da premazi više nisu cureli svuda po vašoj odeći dok ste se gostili svojim omiljenim „džankom“.

Naravno, kvalitet samih sendviča, kao i usluge, je decenijama ostao isti, baš kao i red koji se redovno formirao pred čuvenom novosadskom sendvičarom.

Tako da ukoliko niste ranije naručili telefonom, neretko ste mogli na gozbu da čekate i po sat vremena.

Ali znalo se, kad se ide kod „Maje“, čekanje se uvek isplati. Diskoteke i mesta noćnog provoda Novosađana su se kroz decenije menjali, ali za dobar index sendvič „Maja“ je bila i ostala sinonim – nema laži i prevare, samo „suvi“ kvalitet.

index-maja
Foto: Luftika

Naravno, ako ste baš bili gladni, njihov hamburger je takođe bio sjajan.

Jedino ko je „Maji“ u to vreme mogao da stane na crtu bio je čuveni „McPjole“ – prvo u pothodniku, zatim kod teniskih terena (današnje Promenade) i na kraju na Limanu 3 u Balzakovoj, ali je u međuvremenu u potpunosti ugašen.

Pre nekoliko godina, „Maja“ je dobila opaku konkurenciju u „Dolini gladnih“ u „Giros Master-u“, koji je brzo pronašao put do srca novosadskih ljubitelja „džanka“ i njihovih stomaka, pa je neretko u redu za ovaj grčki specijalitet stajalo i po nekoliko desetina gladnih.

index-maja
Foto: Luftika

I tu se dolazilo na klopu iz svih delova grada i u gluvo doba noći, a pored „Maje“ i girosa se nalazila i trafikica, u kojoj ste uvek mogli da kupite osvežavajuće pićence za rastrežnjenje ili da se dopunite pivom, kao i da nabavite cigarete ili neki slatkiš na kraju dobrog obroka.

Svakako da će brojni Novosađani biti veoma tužni kad budu shvatili da ovih mesta više – nema!

Rušenje popularnih „budica“ je već u toku, ne širi se više miris index-a ni girosa, a kako smo saznali na licu mesta na toj lokaciji će nići još jedna poslovna zgrada. Bezlična, staklena i moderna. Možda još jedna poput “prelepe” građevine koja se već zida dijagonalno od „Doline gladnih“ i koja je je zauvek uništila život i cenu kvadrata Novosađana koji su tu živeli pre.

zgrada
Foto: Luftika

U međuvremenu su se u zgradama preko puta otvorila brojna mesta, na kojima naši sugrađani mogu da utole glad – od ćevabdžinica, index-a i picerija, ali to jednostavno nije to.

Džentrifikacija i modernizacija lagano ubijaju i nešto malo duha koji je preostao u ovom gradu.

Iako ćete lako na drugoj lokaciji pronaći gde možete da pojedete ukusan sendvič ili giros, svedočimo nestajanju još jednog legendarnog mesta, koje mnogi od starijih generacija smatraju za sinonim završetka dobrog provoda, a koje je bilo dobro poznato i posetiocima našeg grada.

Ono što nas je ipak donekle obradovalo jeste činjenice da će „Maja“ nastaviti sa radom, doduše na drugom mestu. Svoj omiljeni Index sendvič sada možete da pronađete u Futoškoj 14, u blizini Elektrotehničke škole.

index-maja
Foto: Luftika

37 godina novosadskog Index sendviča: Od crvenog kioska do gastro kulta Novog Sada

368 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap