Magazin Srbija

Soko pamti još stravičnih tragedija, 1998. je poginulo 29 ljudi, a 1974. njih 15 je izgubilo život

rudnik-soko-2

Pod rudarskom zastavom 1998. godine u rudniku Soko, istom onom gde se danas dogodila stravična tragedija, poginulo je 29 ljudi, a isto toliko porodica zavijeno je u crno.

Eksplozija koja je tada odjeknula u jami kod Sokobanje usled gasova na licu mesta raznela je desetoro rudara. Ostalih 19 umrli su jer su ostali bez kiseonika.

Reč je o rudniku s metanskim režimom rada, gde postoji poseban rizik od eksplozije. Uprkos sistemu za praćenje gasno-ventilacionog stanja, radnici su metanometre spustili na zemlju.

Palioc mina je stavio 5 kilograma eksploziva i mimo pravila izvršio miniranje, bez povlačenja ljudi na sigurno, obaveštenja ostalim rudarima da će raditi miniranje i nije izmerio metan.

Palioc mina bio je u grupi od deset rudara koji su bili na direktnom udaru eksplozije, objašnjeno je u abstraktu „Rudarske nesreće u rudnicima Republike Srbije“ autora Milana Kamberovića.

Brzina rasprostiranja talasa eksplozije je bila 280 kilometara na sat.

Kako navodi autor, danas je nezamislivo da se u ovom rudniku radi miniranje pre merenja metana prenosnim uređajem, kao i ragovora s dispečarem na površini i saznanja stanja stacionarnog merača metana.

Dispečar potom obaveštava radnike da sledi miniranje.

Nesreće su se, nažalost, samo nizale u rudnicima mrkog uglja.

U rudniku „Soko“ je 1974. godine u eksploziji metana poginulo 15 rudara. Sledeće godine u nesreći u tom rudniku stradalo je još pet rudara.

Pamte se nesreće iz 1983. godine u Aleksinačkom rudniku, kada je stradalo 34 ljudi, a u Rembasu Resavica isto toliko rudara poginulo je naredne godine.

Najveća nesreća dogodila se 1990. u Aleksinačkom rudniku, kada je poginulo 90 rudara, a poslednja velika nesreća u rudniku „Soko“ je ona koju smo na početku teksta spomenuli iz 1998. godine.

Naravno, to je važilo do danas, kada se dogodila nova tragedija.

Inače, baš u rudniku „Soko“ pre četiri godine dogodila se još jedna nesreća, ali koja nije bila vezana za eksplozie i miiranje.

Četiri rudara povređena su kada je lift sa rudarima pao sa deset metara visine. Rudari kojoi su povređeni imali su od 26 do 52 godine, a jedan od njih teško je povredio koleno.

Ovo su nastradali rudari u Sokobanji, u KC Niš očekuju još 20 povređenih

Izvor: Telegraf

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

80 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap