Magazin

Voditeljka RTS-a nije mogla da zadrži suze zbog 16 kolega poginulih u NATO bombardovanju

voditeljka-rts

U dva sata i šest minuta posle ponoći, kod spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku, održan je pomen radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju.

U 6.05 počeo je uobičajeni Jutarnji program RTS. Ali, danas nije običan dan, prva slika posle uobičajene špice bila je mračna i tužna, a uši je parao zvuk sirena.

Na ekranu je pisalo 23. april 1999. godine i videle su se ruševine RTS-a nakon udara NATO bombi.

Potom su ispisana imena i prikazane slike 16 poginulih radnika, a onda se na ekranu pojavila voditeljka Gordana Stijačić koja, govoreći o svojim kolegama, nije mogla da suzbije suze koje su nadirale kako su se sećanja budila.

– Dva sata i šest minuta, 23. april, prošle su 23 godine, tuga za njima nije manja. Šesnaestoro naših kolega je u NATO bombardovanju tada izgubilo život – rekla je voditeljka i glas je već počeo da joj drhti.

– …na radnom mestu, u televiziji, koja nije smela biti meta, ne zaboravimo. Ponovo je kod spomenika „Zašto“ bila rodbina. Bili su i prijatelji i kolege. Svi mi koji pamtimo ova imena pamtimo i njih. Za nas nisu bili samo kolege, nama su bili i prijatelji, drugari. Da se nikada nešto slično ne ponovi – nastavila je suzdržavajući suzu, bol i jedva dolazeći do daha, prenosi Telegraf.

U dva sata i šest minuta posle ponoći, kod spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku, održan je pomen radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju.

poginuli-radnici-rts

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Vence na spomenik „Zašto“ položili su članovi porodica stradalih radnika, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Gradske opštine Palilula, sindikata RTS-a, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, kolege i prijatelji.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na 10 godine zatvora, zbog nepoštovanja naređenja Vlade SRJ, prema kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

20 godina od smrti Milice Rakić, devojčice koja je postala simbol stradanja dece od NATO bombi

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link