Magazin

Na početku 2023. rođena Milica Rakić, ime dobila po devojčici žrtvi NATO bombi

milica-rakic
Foto: RTRS

Republika Srpska na svoj 31. rođendan dobila je najlepši poklon – 32 najmlađa stanovnika. Jedna od tih beba je i djevojčica Milica Rakić. Rođena je istog datuma kada i njena imenjakinja i rođaka koja je tragično stradala 1999. godine od NATO bombi u Batajnici kod Beograda, piše RTRS.

Deveti januar za porodicu Rakić doneo je posebnu radost. U jutarnjim časovima slavili su rođendan otadžbine, a isti dan i rođenje kćerke.

Milica je rođena na isti dan kao i njena rođaka, po kojoj je i dobila ime, a koja je život izgubila u NATO bombardovanju 17. aprila 1999. godine u Batajnici.

– Ogromna je povezanost između moje Milice i one Milice. Prvo po imenu, drugo po datumu rođenja, a treće po korenima. Svima nam je drago i iskreno smo počastvovani, jer je to devojčica koja je mučena i koja nas sve podseća na veliko stradanje Srba – kaže Miličina mama Maja Rakić.

Porodica Rakić potiče iz sela Kolunić kod Petrovca. O tragičnoj sudbini njihove, tada trogodišnje rođake Milice, pisao je celi svet.

A 24 godine posle, u Rakićima je rođena još jedna Milica. Tako od ove godine, Rakići 9. januara slave dva rođendana.

– Sve nas je zatekla vest jer je Milica na svet trebala doći dva dana kasnije. Sveti Stefan je veliki svetac i veseo dan za sve nas, a još više jer je to sjećanje na pokojnu Milicu – ističe otac Milan.

Ubijena u kući

Milica Rakić
Foto: Privatna arhiva

Milica Rakić je rođena u Beogradu 9. januara 1996. godine. Njeni roditelji su Žarko i Dušica Rakić. Ima starijeg brata po imenu Aleksa.

Između 9 časova i 30 minuta i 10 časova uveče, 17. aprila 1999. godine, trogodišnja Milica bila je pogođena fragmentom bombe, nalazivši se u kupatilu na drugom spratu svoje kuće i Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8, u Batajnici, predgrađu Beograda.

Kuća je bila udaljena 1 kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Batajnica je bila meta NATO-a više puta u toku svog napada na Jugoslaviju, koji je trajao od marta do juna 1999. Miličina smrt bila je trenutna. U trenutku stradanja, devojčica je sedela na noši. U napadu je bilo ranjeno 5 civila.

Preminula Milica sahranjena je 19. aprila na Batajničkom groblju.

Kanonizacija i freska Milice Rakić

freska-milice-rakic

Slučaj tragične devojčicine smrti pokrenuo je inicijativu u nekim delovima srpske javnosti da Srpska pravoslavna crkva kanonizuje Milicu Rakić kao svetu.

U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi blizu grada Trebinje, u Bosna i Hercegovina je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice.

U to vreme, Srpska pravoslavna crkva je objavila da bi uzela u obzir kanonizaciju devojčice samo ukoliko bi njen kult bio široko rasprostranjen.

Dobrica Erić, naš poznati pesnik, napisao je pesmu „Čiko ja tebe gledam s neba“, u znak sjećanja na Milicu Rakić i svu djecu stradalu u NATO bombardovanju 1999. godine.

milica-rakic
Foto: beograd.rs

ČIKO JA TEBE GLEDAM S NEBA

Čiko, ja tebe gledam s neba
I vidim te kao na slici
Čiko, ja sam onaj cvet-beba
Koji si ubrao u Batajnici.

Ja sam bila ona mala
Milica, što je zadremala
U maminom zagrljaju
A probudila se u raju.

Sad nisam ona bulka rumena
Već beli anđelak one bulke
Što gleda svoje najdraže s neba
I vidi tebe… i tvoje ruke.

Moj tata se sada brije
A moja mama pegla pelene
Ja ih vidim i žao mi je
Što ne vide i oni mene.

Eno i moje roze noše
I lutke što se smešila na me
Kad su tvoje zle tice došle
I otele me od moje mame.

Tada sam se ovde popela
S nekom dečicom nepoznatom
Ali bih mnogo više volela
Da sam dole, s mamom i tatom.

Da ti kažem još samo ovo
Pa idi i zaboravi me
Mama će da me rodi ponovo
I daće mi još lepše ime!

Tog 24. marta imao sam 9 godina, u podrum sam poveo i svog kanarinca Ćićija

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link