Srbija Vesti

‘Matijević’ preuzeo najstariji ribnjak u zemlji, ribu izlovio, radnike poslao na biro

ribarsko-gazdinstvo-ecka-3
Foto: Zoran Bogaroški

Teško je kada u životu zavisiš od dobre volje, poslovnih planova i interesa isključivo drugih lica. Privatne kompanije ne razmišljaju o sudbinama ljudi, a i zašto bi kada je cilj profitabilnost, a ne ljudskost.

Kada ih je u avgustu prošle godine preuzela kompanija Matijević agrar, pedesetak zaposlenih u Ribnjaku Ečka, najstarijem ribnjaku na ovim prostorima, nisu imali iluziju da će na poslu ostati još dugo.

Od ukupnog broja od oko 50-ak zaposlenih od juče se njih 43-oje nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, prenosi Danas.

Među radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak su i ribari, ali i radnici iz hotela “Sibila” i sa Carske bare.

– Proglašeni smo tehnološkim viškom, dobili smo otpremnine i isplaćeno nam je sve što nam je prethodni vlasnik, firma ‘Mirotin’, dugovao – kaže Nikola Mazurenko, dojučerašnji poverenik Samostalnog sindikata u Ribnjaku.

– Koliko znam, ostali su da rade čuvari dva jezera namenjena sportskom ribolovu, što možda govori da nova uprava ima neke planove u vezi sa tom delatnošću – kaže Mazurenko.

Izlov ribe iz Velikog jezera ove godine je obavljen, a da li će proizvodnje biti naredne godine, to bivši radnici ne znaju.

Po preuzimanju ribnjaka, nova uprava je u komunikaciji sa gradskim vlastima, prirodni rezervat „Carska bara“ predala u nadležnost Javnoj ustanovi „Rezervati prirode“.

Već prvih dana nakon preuzimanja ribnjaka, zatvoren je hotel „Sibila“. Ovih dana hotel se nudi u zakup, kao i hladnjača u Lukinom selu.

Radnici iz hotela i vodiči sa „Casrke bare“ premešteni su na radna mesta čuvara jezera. Čuvali su jezera do pre nekoliko dana, kada su preuzeli svoje radne knjižice.

Proizvodnja u ribnjaku Ečka, inače, datira još od kraja 19. veka.

Za više od veka postojanja, proizvodnja je imala svoje uspone i padove ali nije prekidana. Da li će je biti dogodine, videće se. Ribari koji su radili na izlovu tvrde da mlađi ima dovoljno, ali da li novi vlasnik želi da proizvodnju nastavi, u ovom trenutku nije poznato.

Tužna slika Toplice, mutne, prljave i zagađene reke okovane đubretom sa obala. Ovo je priča o nama

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

434 Shares
434 Shares
Share via
Copy link