Recepti Top 10

Riblja čorba vs riblji paprikaš

Toliko je različitih recepata za riblju čorbu i riblji paprikaš. Priprema se razlikuje od mesta do mesta, od alasa do alasa, svako ima svoje načine i kulinarske tajne. Ono što se nameće kao gurmanska dilema je: koja je razlika između riblje čorbe i ribljeg paprikaša?

Mnogi ni ne prave razliku između ova dva riblja specijaliteta, za mnoge je to ista stvar sa 2 različita imena. Pokušaćemo da pokažemo u čemu se sastoji razlika u njihovom načinu pripreme.

corba-2

Kao što znamo, i riblji paprikaš i riblju čorbu najbolje je spremati u kotliću. Riblja čorba se pravi od više vrsta ribe, a pri tom izboru najvažnije je dodati šarana. Ostalo može biti som, deverika, štuka, mrena, smuđ, razna bela riba… Ali, šaran mora biti najviše prisutan jer daje masnoću i aromu čorbi. Poželjno je da se dodaju riblje glave od šarana koje daju najbolju aromu. Takođe, mnogi dodaju i riblju ikru od šarana. U riblju čorbu ulije se više tečnosti za razliku od ribljeg paprikaša, i riba se duže kuva, oko 30 do 45 minuta. Ostali sastojci variraju, a osnovni su: sitno samleveni luk, aleva slatka paprika, tucana ljuta (ili sveža ljuta) paprika, sitno seckana šargarepa, više vrsta ribe, među kojima mora dominirati šaran, so i biber.

riblji-paprikas

Što se tiče pripreme ribljeg paprikaša, uglavnom se sprema od jedne vrste ribe, najbolje šaran, i to od mesnatih delova ribe (dakle, ne dodaje se glava). Ostalo se slično priprema kao i kod riblje čorbe. Kada ukuva luk, dodaje se znatno manje vode, zatim slatka aleva paprika i ljuta paprika. Kada voda počne da vri dodaje se riba i kuva se kraće nego u ribljoj čorbi, 15 do 20 minuta. U riblji paprikaš dodaje se i malo belog vina i po želji soka od paradajza. Riblji paprikaš se služi uz rezance, kojima se opet po želji može dodati sitan sir ili pavlaka.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

About the author

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Add Comment

Click here to post a comment