Recepti Top 10

Riblja čorba vs riblji paprikaš

Toliko je različitih recepata za riblju čorbu i riblji paprikaš. Priprema se razlikuje od mesta do mesta, od alasa do alasa, svako ima svoje načine i kulinarske tajne. Ono što se nameće kao gurmanska dilema je: koja je razlika između riblje čorbe i ribljeg paprikaša?

Mnogi ni ne prave razliku između ova dva riblja specijaliteta, za mnoge je to ista stvar sa 2 različita imena. Pokušaćemo da pokažemo u čemu se sastoji razlika u njihovom načinu pripreme.

corba-2

Kao što znamo, i riblji paprikaš i riblju čorbu najbolje je spremati u kotliću. Riblja čorba se pravi od više vrsta ribe, a pri tom izboru najvažnije je dodati šarana. Ostalo može biti som, deverika, štuka, mrena, smuđ, razna bela riba… Ali, šaran mora biti najviše prisutan jer daje masnoću i aromu čorbi. Poželjno je da se dodaju riblje glave od šarana koje daju najbolju aromu. Takođe, mnogi dodaju i riblju ikru od šarana. U riblju čorbu ulije se više tečnosti za razliku od ribljeg paprikaša, i riba se duže kuva, oko 30 do 45 minuta. Ostali sastojci variraju, a osnovni su: sitno samleveni luk, aleva slatka paprika, tucana ljuta (ili sveža ljuta) paprika, sitno seckana šargarepa, više vrsta ribe, među kojima mora dominirati šaran, so i biber.

riblji-paprikas

Što se tiče pripreme ribljeg paprikaša, uglavnom se sprema od jedne vrste ribe, najbolje šaran, i to od mesnatih delova ribe (dakle, ne dodaje se glava). Ostalo se slično priprema kao i kod riblje čorbe. Kada ukuva luk, dodaje se znatno manje vode, zatim slatka aleva paprika i ljuta paprika. Kada voda počne da vri dodaje se riba i kuva se kraće nego u ribljoj čorbi, 15 do 20 minuta. U riblji paprikaš dodaje se i malo belog vina i po želji soka od paradajza. Riblji paprikaš se služi uz rezance, kojima se opet po želji može dodati sitan sir ili pavlaka.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

36 Shares
Share via
Copy link