Magazin

RGZ za milion evra kupio loše satelitske snimke, sad diže kredit od 21 milion evra za nove od iste firme

Republički geodetski zavod (RGZ) pregovara o kupovini novog seta satelitskih snimaka namenjenih evidentiranju svih nekretnina u zemlji sa firmom “Vekom Geo d.o.o.” iz Beograda, kojoj je 2016. godine platio skoro milion evra satelitske snimke na kojima se zbog oblaka i magle nisu videla čitava područja, saznaje Pištaljka.

Odluku da se Srbija ponovo i dodatno zaduži za pravljenje novih satelitskih snimaka i podigne novi kredit od 21 milion evra kod Svetske banke Vlada Srbije je donela u julu 2018. godine.

Višemilionski kredit namenjen je kako se navodi u dokumentu Vlade “za finansiranje prekoračenja troškova i potpuno postizanje razvojnih ciljeva” originalnog projekta u koje spada i izrada novog seta snimaka, saznaje Pištaljka.

Sporni satelitski snimak iz 2015. godine, koji je trebalo da bude osnova za legalizaciju nelegalnih objekata na teritoriji Srbije, tada je kupljen bez tendera, a plaćen je sredstvima iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (dela Svetske banke) vrednog 36,2 miliona evra i namenjenog za projekat “Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji”.

Na pitanje da li njegova firma ponovo pregovara sa RGZ-om o prodaji satelitskih snimaka, direktor “Vekoma Geo” Veljko Fuštić je za Pištaljku izjavio da “jeste bilo pominjanja, ali da još uvek nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu”.

Fuštić je dodao da će ponudu prihvatiti ukoliko do nje dođe.

Upitan da li će ovaj put dostaviti ispravne satelitske snimke, Fuštić je odgovorio da “prošli put stvari nisu bile dobro interpretirane“, kao i da su sporni “snimci iz 2015. godine bili arhivski snimci“ koje su oni “besplatno ustupili RGZ-u“ te da su svi plaćeni snimci napravljeni nakon potpisivanja ugovora 2016. godine – dobri.

– Odgovornost za loše snimke nije na našoj firmi jer je tada, 2015. godine, RGZ od nas tražio da im damo bilo kakve snimke da bi to ispunili na vreme. Mi smo im onda dali arhivske snimke koje smo već imali. Ti snimci nisu bili plaćeni iz projekta koji je krenuo 2016. godine. Mi smo tek tada potpisali ugovor i svi naši snimci iz 2016. godine su odgovarajućeg kvaliteta – tvrdi Fuštić.

U međuvremenu je RGZ firmi “Vekom Geo” u martu ove godine, ovog puta putem javne nabavke, dodelio posao vredan 12,3 miliona dinara za nabavku najnovije verzije postojećih softvera za obradu snimaka iz vazduha i njihovo održavanje.

“Vekom” je bio jedini učesnik na ovom tenderu.

Međutim, u izveštaju o projektnim aktivnostima RGZ-a, u delu o satelitskim snimcima praktično se demantuje tvrdnja direktora “Vekoma” da su snimci dobijeni besplatno i priznaje se da su “Vekomovi” snimci lošeg kvaliteta jer su bolji snimci više i koštali.

U izveštaju se kaže da se za milion evra mogu dobiti samo snimci takvog kvaliteta da se na njima ne vidi ono zbog čega se snimci uopšte kupuju, parafrazira Pištaljka.

Na pitanje da li je svestan da je RGZ na svom sajtu priznao da pomenuti satelitski snimci nisu dobrog kvaliteta, direktor firme “Vekom Geo” je rekao “da svako može da priča šta želi i da oni pregovaraju sa Svetskom bankom, a ne sa RGZ-om”.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković nije bio raspoložen da odgovori na pitanje da li će uprkos svemu ponovo angažovati firmu “Vekom Geo” za nabavku novog seta satelitskih snimaka.

Iz beogradske kancelarije Svetske banke su naveli da je “Vekom Geo” jedini ovlašćeni distributer firme Maksar/Didžital gloub/Juropien spejs imidžing, koja je jedini prodavac satelitskih snimaka rezolucije 30cm u ovom delu sveta.

– Stoga se nabavka obavlja putem direktnog ugovora sa ‘Vekom Geo d.o.o.’ što je u potpunosti u skladu sa Regulativom za nabavke pod projektima Svetske banke. Sa svakom ovakvom nabavkom radi se istraživanje tržišta da bi se osiguralo da je ponuđena cena u skladu sa međunarodnim prosekom – navodi se u odgovoru koji nam je dostavila Olivera Jordanović, vođa tima ovog projekta.

Iz Svetske banke je potvrđeno da će satelitski snimci biti nabavljeni putem dodatnog finansiranja, i to u svrhu obnove registra objekata u Republici Srbiji, jer se satelitski snimci “obnavljaju na periode 3-5 godina”.

Ceo tekst Pištaljke možete da pročitate OVDE.

Demanti iz RGZ pročitajte OVDE.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link