Magazin Novi Sad Vesti Novi Sad

Rezultati ankete za izbor novog imena železničko-drumskog mosta u Novom Sadu

Pre nešto više od nedelju dana na portalu Gradnja.rs pokrenuta je anketa za izbor novog imena Žeželjevog mosta, na osnovu predloga projektanta mosta Aleksandra Bojovića. Zahvaljujući velikom odjeku u javnosti stiglo je puno glasova – ukupno 2.397!

Prema anketi, posetiocima se najviše svideo predlog Most Nade koji je osvojio 13,6% glasova. Iza ovog predloga stoji fondacija Novi Sad 2021 koja ima programski koncept baziran na četiri mosta: Duga, Sloboda, Novi most (prema Ribarcu) i Most Nade.

Drugo mesto osvojio je predlog Most Lasta (10,6%). Ovo je veoma zanimljiv predlog jer je zapravo potekao iz javnosti. Naime, posetioci su masovno dopisivali ovo ime da bismo ga mi potom dodali na listu za glasanje. Potom slede predlozi Jovan Jovanović Zmaj (8,3%), Milutin Milanković (8,2%), Mileva Marić (6,4%) i tako dalje.

anketa
Foto: gradnja.rs

Pošto je postojala opcija za upisivanje predloga, koju je iskoristilo 16,6% anketiranih, ovim putem je, pored puno šaljivih predloga, stiglo i nekoliko veoma zanimljivih. Pored već pomenutog predloga Most Laste, izdvajamo i Most Evrope, Dunavski val, Novosadski most, Most Galeb, Janika Balaš, Zoran Đinđić… Puno predloga stiglo je u vidu varijacija na temu postojećeg neformalnog imena poput Novi Žeželj, Branko Žeželj i slični.

Pitanje je zaista koliko će vremena proći dok Novosađani ne počnu da koriste neko novo ime mosta umesto odomaćenog naziva Žeželjev most.

Kako će se most na kraju zvati? Sve ove predloge, uključujući i pobedničku, trebalo bi uzeti u razmatranje i na nekoj budućoj javnoj raspravi doći do novog imena železničko-drumskog mosta u Novom Sadu.

Koliko zapravo znamo o Branku Žeželju?

25 Shares
Share via
Copy link