Lifestyle Magazin

Šta bi se dogodilo ako u avionu ne biste uključili režim letenja?

Sigurno ste se nekada zapitali šta bi se dogodilo ako u avionu ne biste uključili režim letenja na telefonu? Odgovor na ovo pitanje daće vam Nikita Šmit, pilot na privatnim letovima.

Ako ne stavite telefon na airplane mode tokom leta, on će verovatno smetati ne samo nama nego i pilotima u okruženju, kao i kontrolorima leta. Ako želite da čujete da li postoji rizik po bezbednost – ne postoji, ali…

Mi najviše čujemo neprijatan zvuk iz audio sistema koji se često dešava kada je telefon u blizini. Frekvencije telefona nekada mogu biti veoma jake, čak i do 8W, zbog visokih frekvencija parazitskih oscilacija.

sta-je-rezim-letenja-na-telefonu
Pixabay

I ja sam zapravo čuo takvu buku nekoliko puta tokom leta. Nije bezbednosno opasno koliko može da iritira pilota. Već imamo osoblje i kokpit koji komuniciraju. Zamislite još da 50 bezobzirnih ljudi neće da isključi telefon, što znači da bi konstantno 50 telefona tražilo mreže, a to je mnogo radijskog zagađenja.

Kada je u avionu obezbeđena mreža, onda je to preko odašiljača signala koji se tu nalazi, pa telefoni komuniciraju sa malom količinom energije ne izazivajući smetnje. Wi-Fi signal je mnogo slabiji (100mW) od GSM-a, a i nikada nisam čuo da Wi-Fi pravi ovakve smetnje.

Sve i da se ne razumete u ovako nešto, uključivanjem režima letenja na telefonu pokazujete poštovanje prema ljudima koji rade svoj posao i trude se da bezbedno stignete do odredišta.

Kako otkriti šifru za zaključani Wi-Fi i uvek imati besplatan internet (VIDEO)

30 Shares
Share via
Copy link