Magazin

Uskoro proglašenje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u 5 država

Deklaraciju o velikom „Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država“ potpisali su predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Austrije, te se uskoro očekuje proglašenje.

Nominacija za ovo područje dostavljena je Unesku krajem aprila, te su je potpisali ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, ministar životne sredine i enegrije Hrvatske Tomislav Ćorić, ministar životne sredine i prostornog planiranja Slovenije Simon Zajc i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ, kao i ministarka poljoprivrede, regije i turizma Austrije Elizabet Kestinger, piše Energetski portal.

Zajednički projekat za formiranje Unesko rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ započet je 1. januara 2017. godine.

Projekat „Program prekograničnog upravljanja za planirani rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav“ vodi Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) Austrije, a finansira ga u najvećoj meri Evropska unija preko Dunavskog transnacionalnog programa.

Prema podacima, do sada je finansirano 111 projekata kroz sadašnje pozive Dunavskog transnacionalnog programa.

Projekat koji je započet početkom jula zasnivaće se na naučnom proučavanju riba i ptica ovog područja, ali i pomeranje rečnih sedimenata i uticaj klimatskih promena na ovom lokalitetu.

Najvažniji zadatak je obnova zapuštenih staništa i ekoloških koridora.

Organizovaće se uklanjanje mulja i povezivanje vodenih staništa sa rečnim tokovima, kako bi se pospešilo upravljanje dunavskih ritova, što će uticati i na vrste koje nastanjuju ovo područje.

Očekuje se da će projekat trajati do kraja 2022. godine.

Jedinstveno područje Mura-Drava-Dunav prvi je rezervat biosfere koji se prostire kroz pet zemalja obuhvata površinu od 930 hiljada hektara, od Austrije do Srbije.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link