Lifestyle Magazin

Jasenka i Slavko trošnu kuću od 100 godina skockali do neprepoznatljivosti (FOTO)

fb-jasenka-kapetanic
Foto: Facebook/Jasenka Kapetanic/Telegraf

Renoviranje starije kuće bez obzira na veličinu po pravilu podrazumeva i gomilu majstora, osim ako niste vični i voljni da sami zasučete rukave i krenete u akciju.

Jasenka i suprug Slavko u preuređivanju doma nisu učestvovali sami, njima su u pomoć oko majstorskih i fizičkih poslova pomogli sin, prijatelji i rođaci.

Koliko je teško naći dobrog majstora kada želite da adaptirate kuću, znaju oni koji su se upustili u ovu potragu. Pored cene, veliku ulogu igra i kvalitet, mada je dobru preporuku među prijateljima i poznanicima danas teško naći.

Jasenka Kapetanić je rešila da uzme stvari u svoje ruke i da po principu uradi sam, zajedno sa suprugom Slavkom preuredi trošnu kuću staru oko 100 godina.

Preko oglasa su pronašli staru kuću u mestu Poljica, u blizini Zadra i Nina u jako lošem stanju koja je zahtevala velika ulaganja da bi se dovela u funkcionalno stanje.

– Kuću smo kupili u februaru 2020. godine, uskoro će biti dve pune godine kako smo je kupili – započinje priču Jasenka Kapetanić.

Ona i suprug u preuređivanju ovog doma nisu učestvovali sami, njima su u pomoć oko majstorskih i fizičkih poslova pomogli sin, prijatelji i rođaci.

– Od materijala za renoviranje koristili smo montažne gredice, blok, krupan i sitan pesak, cement, pločice, laminat i naravno kasnije smo kupili stolariju – kaže Jasenka.

Jasenka i njena porodica su za renoviranje kuće potrošili između 50.000 i 60.000 kuna, što je oko 8.000 evra.

– Većina novca otišla je na nabavku materijala, u ovu cenu nisu uključene usluge majstora – rekla je ona za Telegraf.

Najskuplja stavka u preuređivanju trošne kuće bila je kupovina ploče.

– Prvo smo počeli sa rušenjem poprečnog zida na spratu koji se sastojao od trske i dasaka, a zatim smo rušili i neke stope na donjem spratu – kaže Jasenka.

Oni su zatim postavljali gredice i blokove, a onda su nastavili sa betoniranjem ploče. Donji deo su ozidali pregradnim blokom jer su zidovi bili neravni, pa je ova prostorija inače veće površine dovedena u željeno stanje.

– Nakon toga smo postavljali novu elektro instalaciju, a zatim i vodovodnu mrežu. Sledeće na red došlo je postavljanje stolarije i pregradnog zida koji je gornji sprat podelio na dve sobe, kupatilo i mali hodnik – kaže ona.

Posle ovih radova prešli su na gletovanje zidova u gornjim prostorijama, kao i na postavljanje unutrašnje stolarije. Sledeće je na red došlo kupatilo i postavlajnje laminata  itime je gornji sprat, što se tiče grubih radova bio gotov.

– Zatim smo prešli na sređivanje donjeg sprata. Ponovo je na red došlo gletovanje zidova, premazivanje poda ricitolom, lepljenje pločica koji su imitacija laminata, krečenje zidova i ubacivanje nameštaja i dekoracije – objašnjava Jasenka proces renoviranja.

Od svih radova njoj i suprugu najteže je palo rušenje, a najlakše sklapanje nameštaja i useljavanje.

Za sve koji se još uvek razmišljaju da li da se upuste u ovako zahtevan poduhvat, Jasenka ima posebnu poruku.

– Šta da vam kažem, na kraju volja i želja kuću grade pogotovo kad je sloga i ideja obostrana. Uz Božji blagosov ništa nije teško – zaključuje Jasenka.

Izvor: Telegraf.rs

Koliko danas košta renoviranje garosonjere – detaljno objašnjenje radova i cena

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

44 Shares
Share via
Copy link