Novi Sad

Almaški kraj u novom ruhu, u planu rekonstrukcija 600 novosadskih kuća (FOTO)

almaški kraj
Foto: Printscreen

Plan rekonstrukcije Almaškog kraja u Novom Sadu nedavno je predstavljen javnosti, a skice projekta na svom Instagram profilu objavio je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

– Na proleće će, uz saradnju Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, započeti jedan od najznačajnijih projekata u novosadskoj istoriji – potpuna rekonstrukcija i revitalizacija Almaškog kraja. Ekskluzivno objavljujem skice iz projekta koji predviđa rekonstrukciju 600 kuća, uz potpuno novu infrastrukturu u dvadesetak ulica u bloku između Kosovske, Almaške, Pašićeve i Temerinske ulice, napisao je Mirović, prenosi 021.rs.

Pomenuti projekat podeljen je u više faza.

Prva faza podrazumeva jugoistočni deo prostorno kulturno-istorijske celine i obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićevu, Milovana Vidakovića, deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve.

Druga faza obuhvata centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice „Svilara“, kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića.

Početak prve faze radova je planiran za kraj 2022. godine, dok će se najveći deo radova izvoditi tokom 2023. godine.

U izradu projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja uloženo je skoro 100 miliona dinara.

Izvor: 021.rs

Društvo arhitekata Novog Sada: Studio M da se utvrdi za kulturno dobro i uredi rekonstrukcija

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link