Magazin Srbija

Građani snimili reklamu protiv kopanja litijuma, da li će RTS pristati da je emituje?

slika rio tinto reklama
Foto: FB

Zbor reklame Rio Tinta koja se emituje na RTS-u, javnost je burno reagovala. Ispred zgrade Javnog servisa je početkom novembra održan protest zbog pomenute reklame koja kopanje litijuma predstavlja kao blagodet i zelenu investiciju za Srbiju.

Udruženje građana „Kreni – Promeni“ uz podršku struke i istaknutih srpskih glumaca najavilo je emitovanje reklame koja pokazuje i drugu stranu kopanja litijuma.

To udruženje je saopštilo je da su građani i glumci napravili reklamu protiv kopanja litijuma i da je sada Radio televizija Srbije (RTS) na potezu da je emituje.

„‘Kreni – Promeni’ je bukirao termin na RTS-u i početak emitovanja reklame očekujemo do kraja nedelje. Reč je o prvoj reklami koju su finansirali građani, kao odgovor na reklame koje je Rio Tinto počeo da emituje na javnom servisu kao deo predreferendumske kampanje koju je najavio predsednik države“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rečeno, „reklama je uspešno završena, a u njenom snimanju su učestvovali naši poznati glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin, kao i naši naučnici akademik Nenad Kostić i Dragana Đorđević“.

„Sada je RTS na potezu. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da se reklama emituje i bilo kakvo neemitovanje bi kršilo slobodu mišljenja i izražavanja. Spominjanje Rio Tinta nije sporno, jer ovde nije reč o tome da vi kao komercijalna kompanija diskvalifikujete konkurenciju“, navelo je ovo udruženje građana.

Udruženje je istaklo da se „reklamom Rio Tinta nisu reklamirale njihove usluge, nego je reč o aktivnom propagiranju kopanja litijuma“.

– Ovim zapravo druga strana, građani koji se suprotstavljaju ovom projektu, koriste svoje pravo na referendumsku kampanju. Ovo je istovremeno test za najavljeni predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, da li će zaista i pristalicama i protivnicima Vladinih predloga biti omogućeno da koriste ustavna prava – poručilo je udruženje građana „Kreni promeni“.

Izvor: Beta

Protest ispred RTS zbog reklame Rio Tinto: Ekološki ustanak će proglasiti opštu mobilizaciju i blokirati Srbiju

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

529 Shares
529 Shares
Share via
Copy link