Magazin Srbija

Referendum o Rio Tintu je kukavičje jaje, ekologija je klizav teren za Vučića

cuta-utisak-nedelje

– Referendum o Rio Tintu je kukavičje jaje koje se sprema kako bi se toj kompaniji otvorio put – rekao je advokat Vladimir Gajić, napominjujući da ne može referendum o tako jednom velikom pitanju da se održi na tako malom lokalitetu kao što je teritorija Loznice.

U emisiji „Utisak nedelje“ Gajić je rekao da se sada u Srbiji na devet ili deset lokacija istražuje litijum na osnovu rešenja kojim se daje istraživačko pravo, a koje je prvi put dato Rio Tintu 2004. u vreme vlade Vojislava Koštunice.

– Ključna stvar se dogodila 2017. godine kada su Ana Brnabić i ministar Aleksandar Antić potpisali memorandum sa Rio Tintom i tada je prvi put uspostavljena saradnja. To nije stvorilo pravo eksploatacije, ali to je bilo podizanje saradnje na viši nivo. Sledeći korak je predlog prostornog plana lokacije za rudnik litijuma, tako da nema zbora da je bilo koja bivša vlasti imala ulogu u tome. Sledeći korak je da će Vučić raspisati referendum. To je poruka da će da puste Rio Tinto, a ne da će biti sprečen – objasnio je on.

Kako kaže, pitanje zaštite životne sredine je jedino pitanje koje prevazilazi politiku i ekološke pokrete. Prema njegovim rečima, to je jedna stvar koja bi trebalo da interesuje svakog građanina u zemlji.

– Mislimo da niko nema prava na ekskluzivitet, to je jedno pitanje koje je sad nametnula ova velika priča oko Rio Tinta koja mora da interesuje svakog normalnog građanina u zemlji. U tom smislu ja lično ne vidim nikakav problem sa Ćutom – kaže Gajić.

Aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je stvaranje političkog pokreta i izlazak na beogradske izbore.

– Mi smo u fazi stvaranja pokreta, nemamo višedecenijsko iskustvo kao neki političari, ali prirodno je da jedan ekološki, građanski pokret u jednom trenutku pređe na politiku – rekao je Jovanović u „Utisku nedelje“, a prenosi Nova.rs.

Ekologija je klizav teren za Vučića.

– Aleksandar Vučić se prvi put nalazi na terenu koji je klizav, a to je ekologija i ja sam siguran da neće raspisati referendum o Rio Tintu – rekao je Ćuta i upozorio predsednika Srbije i lidera SNS da će ostati bez biračkog tela na ovoj temi, piše Nova.rs.

Ćuta je demantovao Olju Bećković da je rekao da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić doveli Rio Tinto u Srbiju.

– Potpuno je netačno da sam ja ikada rekao da je bivša vlast za sve kriva. Sve što se dešava sada traje već 30 godina. Nasleđeni projekti od malih hidroelektrana. Nikada nisam rekao da su Vuk Jeremić i Dragan Đilas doveli Rio Tinto u Srbiju, već da su to nasleđeni projekti i to je činjenica – rekao je Jovanović.

On je dodao da ekološki aktivisti nemaju vremena da se bave stranačkim problemima jer brane „svoju vodu“.

Ćuta poručio glavnom gradskom urbanisti Beograda da se hitno presabere

Čitajte Luftiku na Google vestima

279 Shares
279 Shares
Share via
Copy link