Svet

Erdogan ukinuo starosnu granicu za odlazak u penziju, 2 miliona Turaka se odmah penzionisalo

Erdogan
Foto: Aditya Pradana Putra / G20 Media Center / REUTERS

Populistički potezi našeg predsednika imaju već gotovo epske razmere, a nekako se najviše svojih građana seti baš nekoliko meseci pred izbore.

To je uvek period kada se podsetimo da smo svetlosnim godinama ispred naših komšija, lider regiona, svakodnevno ispiranje mozga se pojača na maksimum, a u poslednjih nekoliko godina volimo da povećamo i naš nacionalni dug kako bi svi građani, a posebno penzioneri i studenti, dobili jednokratnu novčanu pomoć, tzv. „helikopter novac“.

Međutim, da ovakvi potezi nisu svojstveni samo u Srbiji, pokazuje i primer turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji vlada svojom zemljom čeličnom pesnicom.

Kako se izbori lagano bliže, a njegova popularnost pada, rešio je da manje od šest meseci pre izlaska na birališta ukine starosnu granicu za odlazak u penziju, što je omogućilo da se više od dva miliona radnika odmah penzioniše, piše Telegraf Biznis.

Predsednik je to objavio tokom konferencije za medije na temu starosne granice za odlazak u penziju, prenele su agencije. U Turskoj trenutno ima 13,9 miliona penzionera.

Erdoganova vladajuća stranka prošle nedelje je značajno povisila minimalnu platu u sklopu pokušaja vraćanja podrške izgubljene zbog inflacije, pada lire i naglog pada životnog standarda.

Granica za penzionisanje ranije je iznosila 58 godina za žene i 60 za muškarce.

Još se ne zna koliko će novi penzioni sistem koštati, a Erdogan je objavio da 2,25 miliona ljudi ima pravo na trenutnu penziju.

Kako piše Index, radnički sindikati protestuju protiv starosne granice već nekoliko godina, zahtevajući da se umesto toga od radnika za odlazak u penziju traži da odradi obavezni broj radnih dana.

Smatra se da će ovaj potez pomoći Erdoganu pre ključnih izbora u junu.

Izvori: Telegraf Biznis, Index

Novinarka u zatvoru zbog tvita – Erdogan se prepoznao u delu gde se pominju bikovi

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

68 Shares
Share via
Copy link