Magazin Srbija

Redžep Arifi je najpoznatiji srpski policajac, dospeo je na CNN i ima priču za film (FOTO)

arifi-dete
PrtSc/Twitter

Neke priče treba ponavljati stalno, naročito one o ljudskosti, na koju smo, čini se, kolektivno malo zaboravili. Takva je i ona o najpoznatijem policajcu na Balkanu, Redžepu Arifiju iz Preševa, pripadniku MUP Srbije.

Izgubio je oca još kao beba od samo 6 meseci, ali izrastao u dobrog čoveka. Pre 7 godina, kad je ceo svet saznao za njega, nije bio oženjen i nije imao decu ali je njegov potez ganuo svakog ko je o njemu čuo.

Ovo je njegova priča:

– Ja nemam svoju, ali svaki put kad vidim tu dečicu kako beže i kako su u strahu meni je vrlo teško, dođe mi i da zaplačem. Doduše, to je moja profesija, ali sam i ja ljudsko biće – tako je pre sedam godina govorio Redžep Arifi, policajac iz Preševa, čija je slika obišla čitav svet.

– Kolege su mi samo rekle da sam izašao na CNN. Nisam znao da me slikaju, niti sam video tu novinarku. Kasnije su mi javili: ” Arifi, evo tebe na CNN, gleda te ceo svet!”. Za mene su sva deca ista, bez obzira na veru i naciju. To za mene nije ništa neuobičajeno, ja to radim svaki dan, rekao je tada ekskluzivno za portal Kurir preševski policajac Redžep Arifi, čija je slika kako grli sirijskog dečačića obišla ceo svet i završila u udarnim terminima svih najgledanijih televizija u svetu.

Ne mogu da budem imun na nečiju nesreću – iskren je bio Arifi dodajući da je posebno tužan kada vidi patnju tog naroda.

– Naročito mi je teško kada vidim tu iznemoglu dečicu, kako jedva hodaju od umora. Kad mogu, ja ih uzmem u naručije i zagrlim – kazao je tada policajac ne skrivajući emocije.

Kolege iz Policijske uprave Vranje kažu za Redžepa Arifija da je dobar policajac, a pre svega dobar čovek. Uz reči hvale za kolegu iz Preševa, zaposleni u PU Vranje naglašavaju da je pre svega savestan radnik i da mu iznenadna popularnost prija, ali da zbog svoje skromnosti to ne pokazuje.

Redžep je izgubio oca, u saobraćajnoj nesreći, kada je imao samo šest meseci. Nije oženjen, nema dece i ima 34 godine. Policajac je Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine. Njegov rođak Valjon Arifi rekao je da Redžep uopšte nije bio svestan da njegove slike gleda ceo svet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gde ga je o tome obavestio jedan od kolega. Njegova fotografija se inače munjevito raširila na Fejsbuku i Tviteru.

Valjon Arifi kaže da se s Redžepom video pošto je saznao da je popularan, ali da on nije želeo da govori o tome. “Samo je kratko rekao da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čoveka”, kaže Valjon, koji takođe svakodnevno provodi vreme sa izbeglicama u Miratovcu.

redzep-arifi
Redžep Arifi/Facebook

U tom delu gde su nastale slike, u selu Miratovac, autobusi UNHCR-a tada su svakodnevno preuzimali veliki broj izbeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama bio tu kako bi se održao javni red i mir, ali i da ih zaštiti. Te je fotografije retvitovalo više od 700 korisnika Tvitera, a više od 900 ih je označilo kao omiljene.

Podsetimo, slika srpskog policajca koji u naručju drži sirijskog dečaka, uz komentar novinarke BBC “Sirijci imaju samo reči hvale za srpske policajce”, obišla je svet. Fotografiju je na svoj nalog na Tviteru postavila novinarka Radija 4 BBC Menvin Rana, a u opisu fotografije piše i da izbeglice navode da su srpski policajci “prvi koji ih ne tretiraju kao životinje”.

Izvor: Kurir

Policajac u Novom Sadu istrčao 21 km gurajući ćerku u kolicima tokom polumaratonske trke

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link