Citati Magazin

Reči italijanskog psihijatra zaboleće svakog mislećeg, ali dužni smo mu jedno veliko HVALA!

Italijanski psihijatar Vitorino Andreoli izazvao je veliku polemiku svojim izjavama o društvu u kojem živimo.

Njegove misli i poruke upućene svima nama se mnogima nisu svidele, ali ima i onih koji su mu čestitali na hrabrosti da nam na tako brutalan način prospe istinu u lice.

Vitorinove misli prenosi portal 6uka.

– Živimo u društvu u kom dominiraju frustracije. Glavni osećaj je da smo isključeni, nesigurni, plašimo se. Tako se frustracije nagomilavaju i to se onda pretvara u bes. A šta nam bes donosi? Želju da sve razbijemo. Naše vreme nije nasilno već je destruktivno – kaže psihijatar i pisac Andreoli.

On tvrdi da živimo u društvu straha u kom dominira ideja o neprijatelju.

– To ubija nadu i poverenje i promoviše da budemo sami. Sada živimo u periodu gluposti. Ističe se iracionalnost. Dominira apsurd. Nema osećaja za moral. U ovom istorijskom trenutku u kom dominira apsurd mi smo “homo stupidus stupidus stupidus”. Svako misli samo na sebe. Niko ne misli da smo Država. I to je glupo. Ako danas neko nije glup, ne može da živi u ovom društvu – kaže Andreoli.

On je uvideo i u čemu je bila najveća greška feminizma 70-ih godina. Pa u čemu je?

– Isključile su muškarce – kaže ovaj psihijatar.

I zašto samo imbecili danas mogu biti srećni?

– Danas se priča o sreći, ali sreća je individualna stvar. To je pozitivan, prijatan osećaj koji pripada tebi lično. Radost s druge strane je stanje koje se odnosi na nas: ja sa nekim drugim. Pruža se i prima, ali uvek se odnosi na grupu. Danas samo imbecili mogu biti srećni. Deo smo jako složenog društva jer to društvo ne uzima u obzir stanje drugih ljudi. Kako da budeš srećan kad svaki dan viđaš ljude koji pate?

A ko su vladari današnjice?

– Ekonomija zavisi od 20-25 osoba. Većina nas koji smo Niko teško živi, dok ostali ne znaju da žive jer imaju previše – kaže Andreoli i objašnjava zašto je primer tih drugih Mark Zakerberg.

– Obratite pažnju na njega sledeći put – izgubio je 100 milijardi za jedan dan. I znate šta je rekao? “To je za mene ništa.” Eto, tako postajem nesrećan i malo ljut – zaključio je.

Za ove izreke o ženama Vuk Karadžić bi danas krivično odgovarao

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
237 Shares
237 Shares
Share via
Copy link