Magazin Recepti

Italijanski recept za testeninu od samo 3 sastojka dokazuje da su jednostavne stvari najbolje

testenina
Foto: Shutterstock

Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su sve više dobijale na popularnosti.

Još je Leonardo da Vinči govorio kako je „jednostavnost krajnje savršenstvo“, a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka. Fetućine all’ Alfredo dobar su primer baš takvog specijaliteta koji je prešao granice Čizme i uvukao se u tanjire širom sveta. Dugački, ravni fetućini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gde se zbog svog oblika poslužuju s kremastim, težim umacima, s kojima se lepo kombinuju. Osim testenine, trebaće vam još samo maslac i parmezan.

Ako ste u prilici, parmigiano reggiano je najbolji izbor. Neutralnu pavlaku i peršun ostavite po strani, bar ako želite da pripremite originalni recept. Fetućine all’ Alfredo osmislio je šef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla da jede sve dok joj nije poslužio tanjir testenine s puterom i sirom, ali ne bilo kakvom.

Testenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i puter bili su najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su postale hit.

Alfreda je nasledio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi ni nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: „Il Vero Alfredo“, koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana i dalje su otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svakog februara obeležava svetski dan fetućina alfredo.

Sastojci za fetućine alfredo s piletinom:

450 g testenine (fetućine)

12 kašika maslaca

170 g parmezana

250 g piletine

so

Priprema fetućina alfredo s piletinom:

Kuvajte testeninu dok ne bude al dente. Pileća prsa ispecite na roštilj tiganju. Istopite puter u tiganju, a testeninu procedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuvala. Prebacite testeninu u tiganj s puterom i posolite, dodajte šaku narendanog sira i malo vruće vode od testenine, neprestano mešajući.

Izvor: Pun kufer

Recept za jedan kolač čuvan je kao najstroža tajna, Tito ga je najviše voleo (VIDEO)

 

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link