Magazin

Tema obrazovanja u emisiji “Reč na reč” svela se na navodnjavanje g*vnima sistemom “kap po kap”

Emisija „Reč na reč“ na novina je na RTS-u, a već posle nekoliko emisija vidi se sav besmisao njenog postojanja, ali pre svega formata u kojem izvođenja. Da, izvođenja, poput predstave amaterskog lutkarskog pozorišta, a vodeći ljudi na RTS-u ne bi mnogo pogrešili kada bi naziv emisije promenili u „Rekla-kazala“.

Dan u kojem smo slavili Svetog Savu, gosti ove debatne emisije trebalo je da govore o promenama i unapređenju sistema obrazovanja, ali kao što to kod nas obično biva debata preraste u međusobno omalovažavanje, optužbe i vređanje.

Gosti emisije bili su Biljana Pantić Pilja iz SNS-a, Žarko Obradović iz SPS-a, Vladan Đukić iz PUPS-a, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Velimir Gavrilović iz DSS-a i Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stanke Zavetnici, piše Danas.

Prosvetni radnici i članovi prosvetnih sindikata ogorčeni su, ali ne i iznenađeni, viđenim u pomenutoj emisiji.

– Da je neki prosvetni radnik koji se tek zaposlio u školi gledao emisiju „Reč na reč“ i čuo šta su o obrazovanju govorili svi učesnici, verujem da bi se prepao. Meni, koja se intenzivno bavim obrazovanjem 20 godina, sama emisija nije bila iznenađenje. Mi živimo u međustranačkom prepucavanju, to je njihov jezik komunikacije. Od svega što sam te večeri čula najviše je ustaljenih izraza koji su poslali floskula i za mlađe kolege, a ne za nas koji radimo u prosveti više decenija. A to je da je obrazovanje važno, da je ono stub društva, da bez njega nema napretka…Niko od onih koji su bili ili su sada na vlasti ne preuzima nikakvu odgovornost, što je meni takođe bilo očekivano – komentariše Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da je emisiju pogledao samo nekoliko minuta i – odustao.

– Šta da kažem? Skandal, sramota…standardna priča o Đilasu, Obradović espeesovski na distanci, PUPS najavljuje „kad mi dođemo na vlast“…izdržao sam nekoliko minuta da gledam – kaže Kokot.

Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca, smatra da je nastup bio prepun opštih mesta o kojima se svi slažu: da plate prosvetnih radnika treba da budu veće, da deca treba da uče u čistim učionicama, da škole treba lepo da izgledaju…

– Emisije ovakvog tipa sa velikim brojem učesnika, ograničenim vremenom za izlaganje i preširokom temom su besmislene. One su napravljene da se učesnici obraćaju svojim biračima i koriste se da jedni drugima zadaju niske udarce. Panel diskusija mora da bude fokusirana na određene teme, poput reforme gimnazija, velike mature, predškolskog, osnovnog obrazovanja…u tom slučaju stranke ne bi mogle da pošalju „pljuvače“ i one koji pričaju opšta mesta već nekog ko je upoznat sa određenom temom. Tek u tom slučaju bismo mogli da steknemo utisak koliko je za njih obrazovanje prioritet – ocenjuje Jevtić.

Koliko je nekoj političkoj partiji stalo do teme obrazovanja govori jednostavan podatak koga od članova su poslali u ovu debatnu emisiju da predstavlja stavove stranke.

– Ne možemo da prebacimo SPS-u jer su doveli bivšeg ministar, ali vladajuća stranka je poslala osobu iz trećeg ešalona i samim tim pokazala da je obrazovanje apsolutno ne zanima. Nije ona (Biljana Pantić Pilja prim.aut.) ni došla da priča o obrazovanju, nego iz sasvim drugih razloga. O tome koliko je obrazovanje važno političarima pokazuje i to kome daju resor prosvete. Vladajuća stranka je u dva mandata obrazovanje prepustila nestranačkim ličnostima, najpre Verbiću, potom Šarčeviću, a sada manjinskom partneru. I Demokratska stranka se isto ponašala kada je obrazovanje prepustila socijalistima, što pokazuje da ni njima nije bilo važno – zaključuje Jevtić.

Današnja Srbija stala je u razgovor Dačića i voditeljke RTS-a za vreme reklama (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
16 Shares
Share via
Copy link