Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada kuka zbog skupoće i tužbi građana, kolaps budžeta grada u najavi

Vucevic-konferencija
Foto: Grad Novi Sad

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević najavljuje rebalans gradskog budžeta.

Gradonačelnik ovaj potez pravda sveopštim skokom cena, od građevinskog materijala do goriva, pa javna preduzeća traže sve više novca, ali i građani masovno tuže grad, čime nastaje rupa u budžetu.

Samim time i neke od kapitalnih investicija mogu biti dovedene u pitanje.

Atletski stadion i most drastično poskupeli, gradska preduzeća traže podizanje cena usluga

Neki od primera planiranih investicija čija je cena drastično skočila su Atletski stadion, ali i izgradnja četvrtog mosta, koje grade kineske kompanije.

Kako kaže Vučević, ponuda za izgradnju pomenutog stadiona je čak za 60 odsto skuplja od prvobitne, što je za grad previše novca.

– Ja ne znam šta da radimo, mi te pare nemamo sada. To nije ni 10-20 odsto skuplja ponuda pa da razmotrimo, a nemamo neograničeno para. Morali smo da ulažemo u vozače GSP-a, gledamo kako da sačuvamo GSP da nam ne propadne, a svi traže pare. Ne dolaze nam neka lepa vremena za slikanja – kaže Vučević za 021.

On je dodao da je izgradnja mosta koji gradi Kinezi takođe poskupela, te da se nada da će trenutna cena ostati na snazi.

Vučević navodi da “ne zna šta da radi sa putarskim firmama u Novom Sadu”, jer traže izmenu važećeg cenovnika rada koje je uzrokovano drastičnim poskupljenjem goriva. Slična priča je i sa cenom karte u gradskom prevozu, ali i drugim gradskim preduzećima koje žele da povećaju cene usluga.

Tužbe građana u postupcima eksproprijacije prazne gradski budžet

Pored opšteg poskupljenja, grad ima velik problem i sa tužbama građana koji poseduju nekretnine na lokacijama koje su u gradskim aktima planirane za javne ustanove.

U mnogim slučajevima grad decenijama ne realizuje određene planove, poput gradnji škola u određenim ulicama, pa vlasnici nekretnina na tim lokacijama, u postupcima eksproprijacije tuže Grad. U pitanju su postupci vredni više milijardi dinara.

– Ne mogu ni da vam kažem koliko smo tuženi za faktičku eksproprijaciju, a sad je sud počeo da dosuđuje (protiv Grada). Pre 60 godina ucrtana škola, kažu nam da je nismo izgradili, a mi ne znamo šta da radimo. Otići će nam sav novac na te stvari, nećemo ništa kapitalno moći da radimo. Nećemo praviti vrtiće nego ćemo da plaćamo te stvari. Ne razumem ni sud, sudije kao da ne žive u ovom gradu”, zaključuje Vučević za 021.

GrO SSP: Opstanak javnih preduzeća doveden u pitanje lošom politikom naprednjaka, ceh plaćaju građani

Na ovakve izjave gradonačelnika reagovao je i Gradski odbor Stranke slobode i pravde (GrO SSP).

Kako navode u svom saopštenju, svedoci smo Vučevićeve najave o rebalansu budžeta, pored hvalospeva koji su izneti tokom izborne kampanje „o nikada većem budžetu Grada Novog Sada”.

Iz ove stranke postavljaju pitanje “šta se to izdešavalo sa preko 35,8 milijardi dinara za nepunih šest meseci kada mora da se radi rebalans za koji ima oko dve milijarde dinara”.
Kako navode u GrO SSP, “došli smo do toga da je rat u Ukrajini izgovor za sve što ne valja. Kriza jeste na globalnom nivou, ali nije sve baš tako. Odgovornost za kompletno loše rukovođenje našim gradom datira od ranije”.
Iz ove stranke ističu da je pitanje opstanka gradskih javnih preduzeća doveden u pitanje lošom politikom naprednjaka.
“Takođe, tu su i masovne tužbe građana zbog faktičke eksproprijacije gde grad gubi sudske sporove i plaća novcem svih nas. Budući da je realizacija najavljenih investicija takođe upitna, pitamo gradonačelnika da li je svestan da je dugogodišnje sistemsko urušavanje Novog Sada došlo na naplatu? Ili možda ovim pokušava da skine odgovornost sa sebe i svojih nestručnih kadrova? Dok inflacija divlja, a građani sve teže žive, gradski oci presipaju budžet iz šupljeg u prazno o našem trošku”, zaključuje u svom saopštenju GrO SSP u Novom Sadu.

OGLAS

127 Shares
127 Shares
Share via
Copy link