Magazin Novi Sad

Još jedan finansijer SNS ilegalno gradi na Fruškoj gori – Rapidex betonira 14.000 kvadrata šume

Već smo pisali o agresivnim građevinskim poduhvatima vlasnika kompanija Galens i Promist na Fruškoj gori od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. Danas vam donosimo fotografije, javno dostupnu vlasničku dokumentaciju i satelitske snimke divljačkog uništavanja zaštićene šume kod Popovičkog jezera iza kojeg stoji još jedan lokalni finansijer SNS.

Vlasnik špediterske firme Rapidex trade Mirko Cvijić bez ikakve dozvole i protivno zakonu gradi hiljade kvadrata budućih nekretnina, pritom je uništeno više hektara šuma i voćnjaka, a izvor pijaće vode ugrožen. Kao i slučaju vlasnika Galensa, bračnog para Petrić, i Mirko Cvijić je intenzivirao protivzakonite radnje tokom vanrednog stanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, suspendujući parlament, uveo u martu 2020. I opet, kao u slučaju Galensa, nadležne inspekcije, u ovom slučaju Grada Novog Sada i AP Vojvodine, nisu reagovale na zvanične prijave.

Mirko Cvijić je tokom 2019. izvršio promenu vlasništva nad 4 parcele okružene Nacionalnim parkom Fruška gora i na kojima je decenijama bila šuma, na nešto više od 14.000 kvadratnih metara. Zapravo su svi mislili da je to nacionalni park – a možda i jeste bio.

Zemljište se vodi kao pašnjak 5. klase, ne pripada zoni gradskog građevinskog zemljišta i dozvoljena je gradnja samo vinogradarskih kućica. Vlasničku dokumentaciju možete da vidite ispod.

Brojni planinari, vikendaši, aktivisti i šetači su podneli su prijave inspekciji, ali ništa se ne dešava. Zapravo, jedina posledica je ta da je vlasnik parcela podigao zid još više, da građanima oteža fotografisanje.

Mirko Cvijić i njegov Rapidex su počeli da ruše prošle godine, a intezivirali su i uništenje i gradnju od početka marta i izbijanja pandemije.

Na tim placevima dozvoljena je gradnja samo vinogradarske kućice, a ovde je u pitanju ogroman objekat od nekoliko hiljada kvadrata koji je još u izgradnji, kao i serija manjih smeštajnih objekata. Tu je i oko 400 metara visoke betonske ograde koja je takođe zabranjena u tom području, gde je dozvoljena samo providna žičana ograda.

Pogledajte kako izgleda satelitski prikaz uporedno iz 2018. i 2020. godine.

rapidex-jezero-popovica

Takođe, kada su šuma i voćnjak posečeni, džinovsko korenje je bacano van placa ka potoku koji je naravno na teritoriji nacionalnog parka. Najnoviji satelitski snimak Rapidex betonskog carstva možete da vidite OVDE (na računaru link vas vodi na Google Earth prikaz, učitava se za nekoliko sekundi, a na mobilnim uređajima na Google Earth aplikaciju).

Nema dozvole za gradnju, jer u centralnom registru građevinskih dozvola ne postoji ništa za ove placeve. Nema table o izvođenju radova, a nema ni kanalizacije, vode i struje što bi bilo neophodno za objekat te veličine. Jedin rešenje za ispust otpadnih voda u budućnosti jeste u potoke sa pijaćom vodom.

Mirko Cvijić nije stao na tome, nego je kroz zaštićenu šumu na teritoriji Nacionalnog parka probio i kolski put do svoje kuće na okretnici Popovice, kako bi mogao da lakše dolazi do placa. Usput je naložio seču brojnih stabala koje je potom bacio u kanal kako bi napravio sebi most i naravno sprečio odvod vode u slučaju većih kiša – što je takođe ilegalno.

Naravno, sve je sasvim zabranjeno i izuzetno odudara od prirodnog ambijenta u kojem se nalazi, nadomak potoka i zaštićene zone u kojoj se gnezde retke ptice, prolaze divlje životinje i slično. Inače, šetna staza od Ledinaca ka Popovici prolazi pored parcela.

Fotografije ovog bezakonja možete da poglete u galeriji ispod.

Pored inspekcija, na ovo nasilje je ostala nema i uprava Nacionalnog parka Fruška gora, kojim takođe upravlja SNS preko svog čoveka Radoslava Krunića.

Inače, špediterska firma Rapidex trade je osnovana 2000. godine, a poslovi Mirka Cvijića su procvetali nakon 2012. i dolaska SNS i njenih satelita na vlast. Tako je, recimo, firma Rapidex tokom 2019. najčešće dobijala tendere u JKP Put iz Novog Sada, kojim upravlja SNS, čak 12 tendera u jednoj godini. Tokom 2018. je dobila 4 tendera od Beograd puta, takođe SNS. Dobijali su poslove i od JGSP.

Međutim, najupečatljivija saradnja Rapidexa je sa JKP Čistoća, koja traje od 2013. do danas. Državna revizorska institucija je ustanovila da je firma Mirka Cvijića od Čistoće dobijala poslove bez raspisanog tendera, dok je na drugim tenderima pobeđivala pod diskriminatorskim uslovima. Izveštaj DRI možete da preuzmete OVDE.

Ukoliko i vi imate saznanja o kriminalnim radnjama na Fruškoj gori, pišite nam na [email protected].

Smeće koje je pronašla na Fruškoj gori na gospodski način vratila vlasniku

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Sto niko ne sme da piše kakav zločin prema sumi i nacionalnom parku je napravio milinko Cicmil praveći fruške terme. Placa olivera ognjanovića sefa urbanizma u opštini da sve to pegla pa na jednoj parceli u nacionalnom parku ima izgradjenost od 90% a dozvoljeno je 10. Da li neko sme to malo da istrazi ?

  • Sila kojom se demonstrira i uništava Fruška gora, zahteva istu vrstu SILE. Tu zakoni više ne važe, jer oni koji moraju da ih sprovode su debelo korumpirani.

  • Nema spasa fruskoj gori treba da se okupimo i da to rusimp kao i one sto im to dozvoljavaju ali da nas ne bude 100 nego 10 000

  • Kako se izboriti sa ovom kuferaskom furdom? Unistise porusise opljackase sve zivo. Vecito gladni. Koji vid borbe kad su institucije podmicene?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
19.9K Shares
19.9K Shares
Share via
Copy link