Verovatno najpoznatija vrsta rakije na Balkanu jeste šljivovica.
To alkoholno piće, međutim, priprema se i od krušaka, dunje, jabuka, smokve i oraha. Ovih pet činjenica o njoj moguće niste znali.
1. Najstarija rakija potiče iz Bugarske
Rakija je žestoko piće koje se dobija destilacijom fermentisanog voća. Smatra se nacionalnim pićem brojnih slovenskih naroda. Nije poznato ko je prvi počeo da pravi rakiju, iako je najstarija posuda za destilaciju tog pića pronađena u Ivajlovgradu u Bugarskoj, a datirala je iz 11. veka.
2. Ime je dobila po znoju
Reč rakija arapskog je porekla i potiče od reči al-rak, što u slobodnom prevodu označava znoj. Pretpostavlja se da je u naše krajeve stigla s Turcima oko 15. veka.
3. Rakija se pravi i od tartufa
Šljivovica je najpoznatija vrsta rakije na Balkanu. Međutim, to alkoholno piće priprema se i od krušaka, dunje, jabuka, smokve i oraha. Lozovača se pak priprema od fermentisanog grožđanog kljuka te se po potrebi aromatizuje različitim začinskim travama. Među neobičnijim rakijama na tržištu svakako je ona od belog tartufa.
4. Rakija „leči sve bolesti“
U domaćoj je tradiciji ukorenjeno mišljenje da rakija „leči sve probleme“. Ispijanje tog napitka pomaže kod zubobolje, probavnih tegoba i upale grla, smanjuje bolove u mišićima, a korisno je sredstvo za poboljšavanje lošeg raspoloženja. Neki veruju i da masaža leđa travaricom uklanja bol u tom delu tela.
5. Rakija može biti dezinfekcijsko sredstvo
U pandemiji koronavirusa došlo je do nestašice dezinfekcijskih sredstava na tržištu, pa su ljudi počeli da mešaju sredstva na bazi alkohola. Često se za dezinfekciju spominjala i rakija. No treba znati da će dezinfekcijsko sredstvo biti delotvorno samo ako koristite rakiju sa 60 i više posto alkohola. Industrijski proizvedene rakije obično imaju od 40 do 50 posto alkohola.
Izvor: Pun kufer
Dodaj komentar