Magazin Putovanja

Spakujte kofere i pravac uživancija: Destinacije iz snova za svaku deceniju života (FOTO, VIDEO)

putovanje za svaku deceniju života svetske destinacije
Foto: Collage/Pixabay

Nema lepše stvari od putovanja i susreta sa novim predelima, gradovima kulturama i običajima, putem kojih proširujete svoje vidike i upoznajete našu planetu. Naravno, svi smo različiti i teško je pretpostaviti kakav ugođaj bi kome najviše odgovarao u određenom životnom dobu.

Ipak, uvek možemo da maštamo i pokušamo da pronađemo idealnu destinaciju, po nekim karakteristikama koje određene starosne grupe imaju, ili bar mislimo da imaju.

Nije isto putovati sa 25, 37 ili 54 godine. Prioriteti i interesovanja se menjaju, a time su se „ozbiljno” pozabavili na portalu travelandleisure.com i pokušali da nam približe idealne destinacije za svaku deceniju života.

Sa nekima se slažemo, sa nekima ne, mada nam ne bi smetalo da od dvadesetih godina pa na dalje obiđemo sve ove zemlje…

U dvadesetim godinama: Egzotična Kostarika

Kostarika je dovoljno egzotična, ali “pristojna” i dovoljno raznolika da iz nje izvučete najbolja iskustva.

Pored toga, relativno niži troškovi života će olakšati sve finansijske brige, piše Punkufer.hr.

kostarika jezero
Foto: Freepik/wirestock

Možete uzeti “Imperial” (popularno lokalno pivo) za oko evro, uživati u sendviču i pomfritu za oko 8 evra i provesti dosta vremena na plaži potpuno besplatno.

Ukoliko putujete sa prijateljima, rezervišite kuću kraj okeana i provedite vreme u njegovoj blizini. Na raspolaganju su vam brojne morske aktivnosti , poput surfovanja, ronjenja, pecanja i jedrenja zmajem.

Kada budete spremni za više, kratko putovanje u unutrašnjost će vas odvesti u bujne prašume u kojima žive lenjivci, šarene ptice i jaguari.

Kako biste zaista i videli te životinje, obiđite “Centro de Rescate y Santuario Las Pumas” u južnom Kanjasu, utočište za životinje i centar za spasavanje.

A ako baš žudite za avanturom, prošetajte jednim od brojnih vulkana u zemlji ili se spustite ziplajnom kroz oblake.

U tridesetim godinama: Japan

U Japanu ima ponešto za svakoga. Neverovatni gradovi, krševite planine, topli izvori, kultura…

Sve što treba da uradite je da izaberete kako ćete provesti vreme, što je lakše reći nego učiniti.

U Tokiju, gradu svetlosti i neobičnosti, pogledajte modu u Harajukuu, pređite preko prelaza Šibuja i posetite barove i kafiće Akihabare.

Za kulturu i istoriju idite u Kjoto, gde ćete pronaći obilje budističkih hramova, carskih palata, šintoističkih svetilišta i savršeno uređenih vrtova.

Kjoto japan
Foto: Pixabay/Kanenori

Zimi se takođe možete baviti sportom, kao što je skijanje u japanskim Alpima na ostrvu Honšu, i odvojiti vreme da posetite majmune koji vole vruće izvore u parku majmuna Jigokudani.

Ako idete u leto i želite pesak, uputite se na ostrva Okinava, gde ćete pronaći čisto tirkizno more i bele peščane plaže.

okinava japan
Foto: Pixabay/Kanenori

U četrdesetim godinama: Maču Pikču (Peru)

Maču Pikču, dom Inka, privlači putnike vekovima, a neka od najboljih iskustava doživećete sa ruksakom na leđima (napunjenog zalihama) tokom planinarenja.

Zato je ovo putovanje savršeno za avanturističke putnike u 40-im godinama koji imaju znanje, vreme i resurse da ponesu na putovanje života.

Odvojite vreme da uživate u Limi i gradu Kusku koji je pod zaštitom UNESCO-a, uz vrhunac putovanja – Maču Pikču.

Imajte na umu da su mnoge ture potpuno prilagodljive i da možete hodati, voziti se, ili krstariti vozom.

Za klasično putovanje, držite se staze Inka, ali kako biste izbegli najgore gužve, možda biste želeli da rezervišete stazu koja vas vodi oko planine Salkantai.

Postoje i dodatni izleti, uključujući posetu regionu Lares.

U pedesetim godinama: Galapagos

Čuda Galapagosa nisu nepoznata, ali dok ih sami ne posetite, teško je znati koliko je ovo mesto zaista posebno.

Zahvaljujući ozbiljnim naporima Nacionalnog parka Galapagos, ostrva i životinje koje ih naseljavaju još uvek su relativno netaknute.

galapagos iguana
Foto: Pixabay/Simon Berger

Tako ćete plivati sa mladuncima morskih lavova i gledati morske iguane kako se sunčaju, pored pingvina sa Galapagosa.

Da biste doživeli ostrva, moraćete da rezervišete obilazak i provedete nekoliko dana živeći na brodu. Zato je mala luksuzna jahta, sa prirodnjakom na brodu, vredna dodatnih troškova.

Pogledajte ponudu INCA (International Nature & Cultural Adventures), uglednu kompaniju za turističke obilaske.

Uglavnom se baziraju na malim grupama ljudi i nude putovanja visokog kvaliteta — od obroka sa više jela, do luksuznih dodataka, kao što su ugrađeni Wi-Fi i hidromasažna kada na krovu.

U šezdesetim godinama: Francuska

Počnite od Parizu, upijajući gradska čuda — od piknika ispod blistave Ajfelove kule, do popodneva provedenog u istraživanju Versajske palate.

pariz francuska
Foto: Pixabay/Pexels

Večeru rezervišite u jednom od gradskih restorana sa Mišelinovim zvezdicama.

Odatle unajmite automobil i idite na jugozapad, do primorskog grada La Rochelle, gde ćete jesti sveže ulovljenu ribu i istražiti srednjovekovnu i renesansnu arhitekturu starog grada.

Vožnja dalje niz obalu dovodi vas u Bordo, dom odlične hrane i još boljeg vina. Poželećete da se zaustavite u šarmantnom gradu Bijaric, koji je stvoren za surfovanje, pre nego što krenete na istok ka francuskoj rivijeri.

Dok putujete duž zadivljujuće obale Sredozemnog mora, posetite gradove kao što su Marsej i Nica. Slede vam mondenske lokacije Sen Trope i Kan, kao i gradovi koji van standardnog turističkog radara, poput poput Kasisa i Antibe.

Pre povratka u Pariz, odvojite vreme da prošetate poljima lavande Provanse i provozate se među francuskim Alpima, koji će vas zadiviti.

U sedamdesetim i kasnije: Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika nudi mnogo više od safarija.

Pored posete Nacionalnom parku Kruger, jednom od najvećih afričkih rezervata divljači sa velikim brojem životinja (uključujući i petorku velikih — lavove, leoparde, nosoroge, slonove i bivole), vredi istražiti južnoafričke gradove Kejptaun, Durban i Johanesburg.

Naravno, ovo je prilika i da naučite sve o važnom nasleđu Nelsona Mandele.

Mnoge agencije sve ovo nude po sistemu „ključ u ruke”, a kada uđete u ove „zlatne” godine, onda je to verovatno dobra opcija.

Izvor: Punkufer.hr

Najpopularnije turističke destinacije za 2024. godinu: Čak 3 se nalaze u ovoj zemlji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link