Putovanja

Putovanje kroz Šumadiju

Srce Srbije, valovita Šumadija, krije toliko divnih mesta da je pravo uživanje putovati kroz nju. Iako su mnogi njeni delovi, makar u turističkom smislu, pomalo zapostavljeni, vredi zakrstariti i kroz ove krajeve i otkriti šta se eve u njima skriva. Šumadija je mesto prelepe prirode i blage klime, koja je uticala da se na ovom mestu razviju neki od najuzbudljivijih gradova u Srbiji. Najbolji način da upoznate sve vrednosti ovog kraja su trodnevne ture, zamišljene tako da turiste provedu kroz sve najvažnije urbane i prirodne tačke Šumadije. Kroz proputovanje od severa do jugoistoka regije, posetioci imaju priliku da dobro upoznaju sve lokalne boje i ukuse koji zajedno stvaraju jedinstvenu kulturu Šumadije.

Prvi dan: Aranđelovac

Autor: Ivan Aleksić

U samom srcu Šumadije leži Aranđelovac, mali, ali simpatičan grad neverovatne istorije. Mnogo važnih događaja zbilo se na njegovom području. Ovde se vojevane presudne bitke za vreme Prvog srpskog ustanka, a mnogo kasnije u njemu su boravile obe dinastije moderne srpske države. Grb Aranđelovca jedini je na kome se zajedno, jedan kraj drugog, nalaze i Miloš Obrenović i Karađorđe, jer su grad jednako volele obe kraljevske porodice i podarile mu mnogo toga. Malo je reći da je iza ovoliko burne istorije ostalo mnogo znamenitosti koje su veoma privlačne turistima. Okolina Aranđelovca je jednako bogata pričama i mestima kao i sam grad, pa vredi provesti dan u ovom kraju i otkriti šta se sve to u njemu nalazi:

 • Znamenito mesto Orašac: Na devet minuta od Aranđelovca nalazi se jedno mesto koje je imalo presudnu ulogu za čitavu srpsku istoriju. Pre nego što krenete u istraživanje samog grada, vredi svratiti i u Orašac. U ovom malom selu je na Sretenje 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji zemlje. U znak sećanja na ovaj događaj sagrađen je spomen kompleks koji obuhvata Spomen školu, spomen česmu, crkvu Vaznesenja Gospodnjeg i spomenik vođi ustanka Karađorđu. Obavezno posetite i muzej u kom se nalazi odlična postavka posvećena Prvom srpskom ustanku.
 • Pećina Risovača: Na samom ulazu u Aranđelovac čeka jedna od najposećenijih pećina Srbije. Uprkos njenoj maloj veličini, ovo je svetski poznato mesto zbog toga što su u njoj pronađeni tragovi života neandertalaca. Upustite se u istraživanje ovog podzemnog carstva i videćete makete pronađenih fosila i pećinskih ljudi izrađene u prirodnoj veličini.
 • Aranđelovac i Bukovička banja: Zaštitni znak Aranđelovca jeste Bukovička banja, smeštena u samom srcu grada, i čuvena kisela voda koja se ovde puni. Najlepše mesto u gradu je veliki park Bukovičke banje, ukrašen cvećem i velikom kolekcijom mermernih statua. U parku se nalaze važna istorijska mesta, poput Paviljona Kneza Miloša i impresivnog Starog zdanja, letnjikovca dinastije Obrenović. Ovo drugo danas, nažalost, nije dostupno turistima, ali je njegov spoljašnji izgled i dalje neverovatan.
 • Topola i Oplenac: Kada se nađete u ovom kraju, vredi posetiti još jedno mesto koje se nalazi na 15 kilometara od Aranđelovca. Grad Topola bio je Karađorđeva prestonica, a kasnije su na obližnjem brdu Oplencu njegovi potomci izgradili svoj mauzolej i zadužbine. Neke od znamenitosti koje ovde možete posetiti su Karađorđev grad, Mauzolej dinastije Karađorđević, kuću kralja Petra I, Vinogradareva kuću i kraljevski vinogradi sa podrumom.

Ukoliko ste ljubitelj prirode možete uživati i u usponu na planinu Bukulju ili poseti jezeru Garašima. Nakon ispunjenog dana, raznovrsni smeštaj Aranđelovac zateći ćete u samom gradu.

Drugi dan: Kragujevac

Ceo drugi dan puta možete posvetiti Kragujevcu, četvrtom najvećem gradu u Srbiji, ispunjenom brojnim atrakcijama o kojima se nepravedno malo govori. Ovo je mesto gde se prepliću tradicionalne vrednosti, jedinstveni parkova, muzeji i, naravno, njegov specifičan duh i kultura. Kragujevac nudi atrakcije i znamenitosti za svačiji ukus i interesovanje.

 • Staro jezgro: Kragujevac je prva prestonica novovekovne srpske države, pa je u mnogo čemu prednjačio nad ostalim gradovima. Tragove ovih uzbudljivih vremena možete istražiti u starom jezgru grada. Tu se nalazi crkva Svete Trojice sa starom Skupštinom, u kojoj su donošene neke njvažnije odluke za srpski narod i državu. Obiđete stari Amidžin konak, Konak kneza Mihaila i muzej.
 • Pešačka zona: Najbolji način da se upoznate sa duhom grada je svakako obilazak njegovih ulica. Posetite simbol grada, Trg kod Krsta, zgradu gimnazije, Staru skupštinu, Palatu okružnog načelstva, Regentovu kuću i mnoga druga zanimljiva zdanja. Glavna ulica vodi sve do Spomen parka u Šumaricama, posvećenog žrtvama masakra u Kragujevcu.
 • Akvarijum: Kragujevc je prvi u još jednom aspektu. Ovde je otvoren prvi javni akvarijum u Srbiji. U njemu možete videti čak 400 akvarijuma u kojima ćete se upoznati sa vodenim stanovnicima Balkanskog poluostrva, ali i egzotičnim tropskim ribama.
  Srednjovekovni manastiri: Okolina Kragujevca više je nego bogata predivnim manastirima izgrađenim u moravskom stilu gradnje. U blizini su Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje, Petkovica, Denkovac, Raltinac, Sarinac i Divostin.

Kragujevac je veliki grad, pa je očekivano da nudi široku i raznovrsnu ponudu smeštajnih kapaciteta. Ukoliko želite da prenoćite u ovom gradu, nećete imati nikakvih problema da nađete mesto koje potpuno odgovara vašem ukusu. Smeštaj Kragujevac čini veliki broj privatnih apartmana i domaćinstava, a tu je i nekoliko hotela.

Treći dan: Čačak


Trećeg dana spuštamo se na jugozapad Šumadije, deo regije najpoznatiji po gradu Čačku i prelepoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Čačak je grad koji je prepoznatljiv po svojoj očuvanoj arhitekturi, koju čini spoj savremene gradnje i očuvanih ambijentalnim celinama. Ono što Čačak i okolinu čine prepoznatljivim mestom jesu vredno spomeničko nasleđe i prirodne lepote.

 • Kulturne ustanove i spomenici Čačka: Kulturno i istorijski bogat Čačak prepun je ustanova i spomenika koje vredi posetiti. Obiđite Narodni muzej u Čačku, smešten u konau Gospodara Jovana Obrenovića. U blizini je i jedna od najlepših galerija u Srbiji, posvećena stvaralaštvu čuvene slikarke Nadežde Petrović.
 • Ovčarsko-kablarska klisura: Među strmim liticama Ovčara i Kablara vijugaju predivni meandri Zapadne Morave, stvarajući mesto neponovljive prirode. Pogled sa vidikovca na Kablaru pruža se na skoro čitavu Ovčarsko-kablarsko klisuru i ostavlja svakog ko uloži trud da ga dosegne bez daha. Ovo je sjajno mesto gde ljubitelji sporta mogu provesti ispunjen dan i oprobati se u planinarenju, vožnji bicikala, ali i nešto ekstremnijim iskustvima pout paraglajdinga i ronjenja.
 • Manastiri: Sem nestvarne prirode, ova klisura krije i deset manastira, ušuškanih u nepristupačnim predelima klisure. Nastaju nakon dolaska Turaka i postaju čuvari duhovnosti i identiteta Srba, ali i golih života za zbegove koji su se skrivali u klisuri, pećinama ili okolo manastira. Po njima i po samoj bajkovitoj prirodi ceo kraj dobio je u narodu ime Srpska Sveta gora.

Ako želite da provedete noć u ovom kraju Srbije, Čačak smeštaj je najbolje rešenje. U Čačku i čačanskoj okolini postoji nekoliko vrsta smeštajnih kapaciteta u zavisnosti od toga šta želite i koliko ste novca spremni da izdvojite, a najtraženiji su apartmani, hoteli i hosteli.

Šumadija je najbolja regija ukoliko želite da napravite odmor ispunjen tradicionalnim srpskim gostoprimstvom i kulturom. Upoznajte pravog srpskog seljaka, probajte domaću rakiju od šljive i kajsije, kao i neizostavno pečenje. Otkrijte lepote zatalsanih bregova Šumadije, fascinantne gradove i sela regije i sve što se krije između njih.

Reklama

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link