Izbori 2020

Reč stručnjaka: Psihijatrijsko mišljenje o predsedniku Srbije

vucic-nelagoda-zaklina-tatalovic

Bliže se izbori. U to vreme, sve društvene mreže dolaze do tačke usijanja komentarima i reakcijama na predizborne radnje. SNS je uvek u žiži, kako po aktivnostima tako i po kritikama i ocenama u javnosti. Po pravilu, oni su uvek u centru pažnje.

Predsednik Vučić je glavni kamen spoticanja, sa jedne strane ga i hvale i brane, a sa druge se „upljuvaše“ da ga okarakterišu kao samoljubivog, narcisoidnog, često aludirajući na psihičko stanje i eventualnu patologiju.

Primer su reakcije na NIN-ovu FB objavu „Izjava nedelje“.

Ipak, to su samo komentari na društvenim mrežama. I to pre godinu dana. Možda je „bolest“ u međuvremenu uznapredovala. Šta kažu stručnjaci?

Psihijatrijske ocene državnika izazivaju veliku pažnju. Toliku, da je psihijatrijsko udruženje iz SAD donelo posebno pravilo po kom psihijatri mogu da iznose svoja stručna znanja, ali je neetično da nude svoja profesionalna mišljenja ukoliko nisu obavili pregled i dobili odgovarajuću autorizaciju (saglasnost pacijenta).

To je „pilo vodu“ sve dok se za predsednika nije kandidovao Donald Tramp. Časopis Vaniti fer intervjuisao je stručnjake, od kojih su mnogi zvonili na uzbunu, navodeći da je u pitanju školski primer narcističkog poremećaja ličnosti. Cela situacija je pokrenula zahtev za povlačenje pravila, jer ono sputava moralnu obavezu „doktora za dušu“ da ukažu na opasnost iz domena svoje ekspertize.

Američka javnost je veoma informisana, što se ne može reći i za Srbiju, bar prema poslednjim izveštajima relevantnih svetskih instituta i istraživačkih centara (Fridom haus, na primer).

Psihijatri su u Srbiji bili vrlo ćutljivi kada je u pitanju analiza državnika. S obzirom na percepciju koju Vučić ima u dobrom delu javnosti, postavlja se pitanje da li je bar jedan od njih javno izašao sa svojom ocenom, mišljenjem, stavom.

Našli smo jednu.

Psihijatar, doktorka Dragica Stanojlović precizno i vrlo konkretno je odgovorila na tekst, objavljen u Danasu, kojim se kolumnista tog lista obratio stručnom delu javnosti pitanjem „Zašto psihijatri ćute?„.

Ona se osetila prozvanom pa je u tekstu napisala  – Direktno se prozivaju psihijatri zbog toga što, navodno, „ne stisnu petlju“ i ne obelodane karakteristike psihičkog stanja predsednika Srbije, čije ponašanje odavno nije usklađeno sa realnošću.

Njen tekst, objavljen na portalu Danas u septembru prošle godine, izazvao je pažnju javnosti, a naročito struke.

– Razumem osećanja besa i nemoći koji se javljaju kod svih koji zbog profesije, ili nerazvijene sposobnosti da zaštite sebe, slušaju javne nastupe predsednika. Teško da bilo ko sa razvijenim logičkim mišljenjem i zaključivanjem može da ostane emotivno miran, pred tolikom količinom laži, neprimerenih uvreda, potiranja realnosti i pokušajima da se sve to predstavi kao nepobitna istina – napisala je doktorka Stanojlović u tom tekstu.

Ona je podsetila da Vučić nije tu od juče, već je pred očima javnosti skoro tri decenije.

– Predsednik svakodnevno eksponira sopstvenu ličnost bez ikakve samokontrole i samospoznaje. Od kako se pre gotovo trideset godina pojavio na političkoj sceni, trudio se da senzacionalističkim izjavama i socijalno neprimerenim ponašanjem skrene pažnju na sebe – rekla je ona podsetivši na istupe za govornicom skupštine, izjave kao što su: „100 Muslimana za jednog Srbina“, postavljanja natpisa na Bulevaru Zorana Đinđića sa imenom Ratka Mladića i sl.

– On se sistematično i studiozno pripremao da zagospodari Srbijom, i u tome je uspeo, jer je za njega 2017. godine glasalo dva miliona birača. Nije bio novo, nepoznato lice na političkoj sceni Srbije, od koga infantilni deo naciona očekuje spas. – napisala je doktorka i dodala da je Vučić sve vreme bio tu, ali je sad dobio priliku da ispolji čitavu paletu patoloških osobina svoje razuđene ličnosti.

– Egocentričan je, narcisoidan, sa nesavladivom potrebom da uvek bude u centru pažnje. Promenljivog je raspoloženja, bez empatije. Sklon je teatralnom ponašanju i dramatizaciji. Ne podnosi kritiku niti drugačije mišljenje. Neprijatne situacije ili emocije duboko potiskuje, tako da ne mogu da se probiju u njegovu realnost. Ona je modelirana imaginacijama i fantazijama – napisala je dopktorka Stanojlović u svom tekstu.

– Ima transcedentni doživljaj sopstvenog bića – zaključila je, a potom i dodala kako je uvek u istoriji bilo, a i biće, ljudi sličnih osobina.

– Nikada nisu odlazili sa vlasti zbog psihološke i psihijatrijske opservacije. Organizovana, odgovorna i osvešćena većina im je uskraćivala poverenje i prekidala njihovo destruktivno delovanje. Toliko o psihijatrima i njihovom ćutanju – zaključila je ona u svom tekstu, kao odgovoru na tekst i pitanje „Zašto psihijatri ćute“.

Izvor: Danas

Novinarki KRIK-a oduzet telefon zbog fotografije Danila Vučića i Ace Rošavog

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • On vise nije za psihijatriju, nego za konkretnu ludacku kosulju i socijalno izdvajanje u tapaciranoj sobu bez prozora. Samo sedativi mu mogu pomoci da ne laze cim zine, ne pljacka dok drzi vlast, ne korumpira dok ima novac i ne ubija bez odgovornosti. On je opasan po drustvo i mora se ukloniti iz drustva, jer baba Coka samo ceka da ga sretne.

7.9K Shares
7.9K Shares
Share via
Copy link