Ljubimci Magazin

Šapčanin ofarbao labradora i prodao ga kao rotvajlera, psi i u bordelima

sverc pasa labrador rotvajler

Pojedini podaci govore da je šverc i preprodaja pasa, posle trgovine drogom i oružjem, treći najunosniji „biznis“ unutar Evropske unije. Postoji čitav organizovani lanac kriminalaca i tržište od kojih je naša zemlja na listi visoko rangiranih kada je u pitanju broj prokrijumčarenih pasa.

Modus operandi šverca pasa se svakako razlikuje, ali organizovane kriminalne grupe ove radnje najčešće sprovode preko legalnih odgajivačnica pasa predstavljajući se kao veliki ljubitelji životinja.

Krijumčarski kanali organizovane mafije

Šverceri iz Srbije najčešće koriste krijumčarske kanale preko susednih zemalja kao što su Rumunija i Bugarska, a nesrećni psi uglavnom završavaju u zemljama članicama Evropske unije ili Skandinavije. Zarade su najmanje duplo veće nego što bi prodavci ostvarili da pse prodaju u našoj zemlji.

Uglavnom se radi o rasnim psima za kojima postoji potražnja u inostranstvu pre svega zbog niže cene. Pored toga, prodaju se i mešanci koji podsećaju na određene rase. Međutim, šverceri ponekad ne prezaju ni od prevara najgore vrste. Ukoliko je zarada dobra, ovi kriminalci su spremni da rotvajlera prodaju kao labradora!

Miroslav Savić, koji drži odgajivačnicu pasa u Novom Sadu, kaže da se ilegalne prodaje koje kreću iz Srbije, a završavaju u zemljama EU, sprovode na najrazličitije načine:

– To je veliki novac i zato se to sa pravom može nazvati mafijom. Ako je cena za samo jednog psa 5.000 evra, a pritom imate šest štenadi, jasno vam je kakav je to biznis. Zato krijumčari prodaju i pse drugih rasa, mešance, svakakve kombinacije, samo da fizički podseća na ono što kupac traži. Najviše se traže popularne rase, a to su sada mopsovi, maltezeri, francuski buldozi, nemački ovčari – rekao je Miroslav za mondo.rs.

U poslednje vreme najčešći način prevare jeste kada se kroz oglase na srpskom i engleskom jeziku nudi štene na poklon, iako je u pitanju rasa koja inače košta više stotina evra:

– Nakon što se ljudi jave da uzmu štene, dobiju informaciju da se ono nalazi u Italiji ili Rusiji. Onda kažu da to jeste poklon, ali je samo potrebno platiti troškove transporta. Oni koji postave oglas ili se jave na telefon predstavljaju se kao stranci i govore na lošem engleskom jeziku. Naravno, u pitanju su prevare i takav pas verovatno nikada ne bi mogao da stigne na adresu, ili ne bi stigao kao odgovarajuća rasa – objašnjava Savić.

Srbija nije lišena surove eksploatacije pasa

Na nesreću pasa i vlasnika, ovi kriminalci razne prevare vrše i u našoj zemlji. Zabeležen je primer jedne vlasnice koja je kupila maltezera u jednoj odgajivačnici u Šapcu. Nakon šest meseci je utvrđeno da je ljubimac mnogo veći nego što bi trebalo da bude.

Odgajivač je rutinski rekao da je u pitanju greška, da je prodao zapravo bišona jer i njih ima u odgajivačnici. Naravno, vlasnica se već dovoljno vezala za svog ljubimca i nije želela da joj se vrati novac. Mnogi lažni odgajivači i preprodavci upravo računaju na ovakvu vezu koja se stvori, pa nesmetano nastavljaju da varaju ljude.

sverc-3

Mnogobrojna udruženja za zaštitu životinja odavno upozoravaju na ovu pojavu i navode da se određeni broj pasa, kada dospe u inostranstvo, koristi za surova laboratorijska istraživanja, kao pokretne mete za testiranje oružja, čak i u bordelima – rekli su za mondo.rs iz jedne agencije za zaštitu životinja koja je želela da ostane anonimna.

Nažalost, ovaj vid kriminala, koji definitivno postaje dobro organizovan, izgleda nije u fokusu naših istražnih i sudskih organa. Zabeleženo je samo nekoliko slučajeva da su krijumčari uhvaćeni ali ni jedan od njih nije imao sudski epilog. Svi su završeni bez kazni zbog „nedostatka dokaza“.

Dakle, kriminalci imaju čitavu šemu po kojoj varaju ljude. Najčešće „tipuju“ na ljudsku povodljivost i emocije – a psi se zloupotrebljavaju na najrazličitije načine i eksploatišu u najgore svrhe. Svi sadašnji, a i budući vlasnici pasa moraju biti vrlo oprezni od koga kupuju psa.

Najsigurniji način je da dobro provere odgajivačnicu, pogledaju preporuke, biraju štene direktno iz legla i izbegavaju da svoje životne pratioce i članove porodica kupuju na neviđeno.

Spasen 61 pas na putu za klanicu, mnogi od njih bili ljubimci

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link