Koronavirus Srbija

Prvomajski policijski čas još u razmatranju, epidemiolozi za stroge mere

Deo struke u Kriznom štabu je čvrstog stava da bi oštre mere trebale biti na snazi tokom narednog vikenda, ali konačnu odlaku doneće Krizni štab nakon večerašnjeg savetovanja i sutrašnjeg ponovnog razmatranja.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je ovo poslednji trenutak kad je moguće da nešto „zabrljamo“, tj. da povećanom frekvencijom kontakata dovedemo do povećanja širenja zaraze.

– Zabrana kontakta i nadalje postoji, moramo štititi starije kakva god da bude situacija, jasno je da će ovo (mere) morati kad tad da se skine, ali mora da nam ostane u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina, mešanje i kontakti sa njima treba u glavi da nam budu zabranjeni. I ne da postoje i jasne vanredne mere, to je bitno da nam ostane – istakao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su epidemiolozi kočničari.

– Sad kad svi žele da istrče napolje, mi vičemo – ne, ne, upozoravamo u ovoj situaciji, kao od početka. Ali svesni smo da život mora da se nastavi – kazao je.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je njihov odgovor na pitanje o ublažavanju ograničenja kretanja tokom prvomajskih praznika stalno isti.

– To nije odluka koja je donesena tek tako, iz nečijeg hira, ili nečega što nije zasnovano na potrebi za prevencijom, i imajući u vidu naše načine ponašanja tokom praznika. Kakva god bude odluka, bez obzira, opet bih apelovala na sve da se strpimo još malo i ove tople dane i praznične, provedemo sada malo drugačije, u kući , jer tako štitimo i sebi i svoju porodicu – rekla je ona.

Virus je i dalje prisutan

Kon je ocenio da podaci o obolelima ukazuju na smirivanje stanja.

– Može se reći i na gašenje, ali oprez i dalje postoji jer se upravo u manjim mestima i posebno po gerontološkim centrima pojavljuju džepovi osetljivih gde virus nalazi način da i dalje preživi. U velikim gradovima ima manje pozitivnih nalaza prilikom testiranja nego po manji mestima, što je epidemiološki jako dobro jer gde je najveća gustina očekujućih kontakata, to znači da je virus vrlo malo ostao u cirkulaciji – dodao je.

– Imamo razloga da budemo malo i zadovoljni – istakao je.

Kako je objasnio, poslednja tri dana testiranih je iznad ili oko pet hiljada, pa sada imamo 4 odsto pozitivnih.
– Beograd ima jedan odsto zaraženih od svih tih koji su se javili da se testiraju, koji imaju neke tegobe, jasno vam je onda koliko se virus povukao, to su vrlo čvrsti pokazatelji – istakao je.

O putovanjima i otvaranju granica

Upitani o meri samoizolacije za građane koji se vrate u zemlju, Kon i Kisić su naveli da je to sada određeno na 14 dana.

Kisić Tepavčević je dodala da će otvaranje aerodroma i granica, što će sigurno i u drugim zemljama da sledi u narednim nedeljama, predefinisati različite vrste procedura, koje se odnose na putnike.

O tome kako će se vrštiti kontrola putnika, ne možemo da sami donosimo izolovane odluke, dok i druge zemlje to ne urade, navela je.

– Ovo je timski rad na nivou čitavog sveta. Čitav svet mora da deluje kao jedan tim… ako ostane bilo koje žarište negde, to može ugroziti epidemiološku situaciju – rekla je ona.

Upitana o merama koje će važiti u zatvorenim prostorima, poput restorana i butika, ona je rekla da je svaki boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi potencijalni rizik za infekciju, zato maska u zatvorenom prostorima ima smisla, a na otvorenim prostorima nije na odmet ali nije od tolikog značaja.

– Zahtevaju se striktne procedure u teretanama i restoranima, postoje preporuke koje smanjuju rizik, a uvek se više preporučuje da budemo na otvorenom nego na zatvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoja pravila, svoj način ponašanja kako bi sprečio da se zarazi ili da prenosi virus na okolinu – navela je ona.

Kon je rekao i da virus može da se vrati i da epidemiolozi jesu zabrinuti zbog toga, ali da nemamo isti kapacitet kao na početku.

– Nećemo sigurno nikad krenuti sve ponovo ispočetka, i osetljitljivost i naš kapacitet je sad na većem nivou, a da li ćemo vraćati mere to je pitanje nad svim pitanjima. I to ne možemo da znamo – zaključio je on.

Izvor: N1

U Novom Sadu raste broj obolelih: 7 novih slučajeva zaraze proteklog dana

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

217 Shares
217 Shares
Share via
Copy link