Koronavirus Svet

Evropska komisija odobrila prvi lek za koronavirus

Evropska komisija izdala je uslovnu dozvolu za korišćenje i prodaju medikamenta Remdesivir, prvi zvanični lek za lečenje koronavirusa. Dozvola je izdata na nivou Evropske unije.

Brisel navodi da je dozvola za Remdesivir izrađena po ubrzanom postupku, nakon preporuke Evropske agencije za lekove koju su usvojile i države članice EU 27.

Dodaje se da je izdavanje odobrenja trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kiriakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa.

– Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mesec dana od podnošenja zahteva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbedimo efikasno lečenje ili vakcinu protiv korona virusa – izjavila je Kiriakides, a preneo magazin Novosti.

U Komisiji navode da je Remdesivir sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup lekovima potrebnim kao odgovo na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

Lek deksametazon smanjuje smrtnost od virusa korona, a košta samo 5 funti

Share via
Copy link