Novi Sad

Prvi festival gejminga u Novom Sadu od 21. do 23. oktobra

razvojne igrice 2
Foto: Privatna arhiva

Festival gejminga “Vibe factory” održaće se prvi put u Srbiji, u Novom Sadu, od 21. do 23. oktobra na Novosadskom sajmu.

Sajam će trajati tri dana, od petka do nedelje, od 9 do 20 časova, a dnevne, trodnevne i porodične karte su u prodaji i mogu da se kupe preko Gigstixa.

Ljubitelji gejminga, Jutjuba, video igara, gejm dizajna i svega onog što čini modernu gejming scenu moći će za tri festivalska dana na Novosadskom sajmu da se upoznaju sa novostima u ovoj industriji, o načinu rada i prilikama koje ova grana pruža, a koja je trenutno jedna od najplaćenijih u IT sektoru.

– Virtualne ture, promocije aplikacija i digitalnih potencijala približiće posetiocima sajma ovaj vrli novi svet, o kom šira javnost još malo zna. Kroz brojne panele, govoriće se i o mogućnosti umrežavanja ove industrije sa obrazovnim sistemom i državnim instutucijama, ali i o odgovornom i kontrolisanom pristupu video igricama. Društvena odgovornost i odgovorno korišćenje proizvoda gejming industrije je ono na čemu se temelji sam festival, a kroz mnoge goste i učesnike festivala pokazaće se i važnost pravljenja balansa i jasne granice između gejminga kao zabave i gejminga kao korisne potrebe za razvoj omladine –  kaže direktora festivala Olga Ješić.

Uticaj igrica na zdravlje dece

Evolucija video igara i rast njihovih konzumenata podstiče sve više istraživanja o uticaju video igara na zdravlje ljudi, a naročito dece. Rezultati novijih studija, prema rečima stručnjaka, ukazuju da igranje video igara ima brojne prednosti i pozitivne efekte na rast i razvoj dece.

Pokazalo se da deca koja igraju određene igrice, a u kontrolisanim uslovima, donose brže i ispravnije odluke, razvijaju timski duh, kao i kreativnost, multitasking, memoriju i strategiju.

Zbog svega navedenog, te zbog apsolutnog uticaja gejminga na nove generacije, nameće se potreba za edukacijom šire javnosti o pozitivnim stranama i razumevanju gejminga uopšte.

Na 10.000 kvadratnih metara, u tri hale, sa preko 100 internacionalnih učesnika, na šest bina (Main, INDIE, Vibe Tube, eSport, Board Games, Cosplay Village) kroz expo, B2B, HR, konferencije, radionice, panele i okrugle stolove, festival će upoznati javnost sa pravim vrednostima gejminga, s ciljem da proširi pogled konzervativne publike na video igre i gejming industriju uopšte.

Milan osmislio igrice za autističnog sina i mališane širom planete uveo u čarobni svet reči

Čitajte Luftiku na Google vestima

12 Shares
Share via
Copy link