Balkan Putovanja Vesti

UPOZORENJE Provalnici u Grčkoj sprejom omamljuju turiste i upadaju im u apartmane

provalnik
Ilustracija

Organizacija Grčka info je putem svoje FB stranice upozorila sve građane Srbije koji planiraju da letuju u Grčkoj da povedu računa o mogućim provalama u apartmane.

Kako su rekli, oni su i do sada pratili iskutva turista i prenosili sve upozoravajuće situacije, koje su se uglavnom odnosile na džeparoše na plažama i provalnike automobila.

Međutim, sada ova organizacija upozorava na mnogo opasniji vid kriminala – provalnici koji koriste sprej za uspavljivanje kako bi provalili u apartman i pokrali turiste.

– Mnogi od vas znaju da lopovi obijaju ponekad automobile na plažama i o tome su nas prethodnih nedelja obaveštavali turisti. Ta praksa će se nastaviti dok god budu postojali oni koji u automobilima ostavljaju novac, dokumenta itd. Međutim, osim što obijaju automobile poznato je da godinama unazad lopovi ulaze i u apartmane u kojima je to moguće. Ovi događaji srećom nisu česti, ali kada se dese upropaste letovanje na svaki način.

Mi sa Grčka Info smo upoznati sa ovim događajima još od 2014. godine i od tada svake godine skrećemo pažnju turistima šta da rade, a šta ne. I uvek napominjemo: ne treba da budete uplašeni, samo malo više oprezni.

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa „omamljivača“ pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti su najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u letovalištima gde ima najviše naših turista već i u pojedinim ostrvskim letovalištima“, napominju iz Grčka info, a daju i savete kako se sačuvati:

-Ukoliko imate sef u sobi, pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno držite u njemu.

-Ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite roletne.

-Ukoliko je vrućina neizdrživa – upalite klima uređaj. Razmislite da li je bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.

– U slučaju da sami ne preduzmete ove mere predostrožnosti, lopovima olakšavate posao, a policiji otežavate, jer pljačkaši ne mogu biti adekvatno kažnjeni s obzirom da ne postoje tragovi obijanja vrata ili prozora – napominju.

Ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani savetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smeštaja u kom boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na letovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji. Broj telefona policije u Grčkoj je 100.

I da… Ko god da vam kaže „Neće policija ništa tu uraditi, bolje se ne zamaraj da ih čekaš…“ – uvek obavezno krađu ili upad u smeštaj prijavite policiji! Prvo iz razloga što policija mora znati da je kriminalno delo obavljeno, a sa druge strane hapsili su kradljivce, nalazili kod njih kradene telefone i druge stvari i vraćali oštećenim ljudima.

I na kraju, ako je za utehu, ovakve situacije se ne dešavaju samo u Grčkoj, već i u letovalištima ostalih zemalja gde postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija pa čak i Španija – ističu iz Grčka info.

Letovanje u Grčkoj na 12 rata – starter pack za muževe početnike

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link