Magazin Srbija

Počeo protest ispred Vlade, ministri odložili sednicu za sutra

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada Republike Srbije odložila je redovnu sednicu i zakazala je za sutra, zbog ekološkog protesta koji počinje ispred zgrade Vlade u 12 sati, kada je sednica trebalo i da bude održana.

Okupljeni ispred zgrade Vlade poručuju da Srbija nije na prodaju.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je poručio da če u subotu biti blokirani granični prelazi, pozvao Zoranu Mihajlović i Aleksandra Vulina da izađu i pokažu sva dokumenta sa Rio Tintom.

– Zbog kukavičkog odlaganja sednice, danas će se tražiti da predstavnici Ekološkog ustanka i SEOS-a budu primljni na sastanak sa Anom Brnabić. Građani i dalje imaju dva osnovna zahteva. Jedan je ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadari – „Jadar“ od 13.02.2020.godine. Drugi zahtev je da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori koje su Vlada Srbije i drugi predstavnici izvršne vlasti potpisali sa kompanijom Rio Tinto ili Rio Sava Exploration budu dati javnosti na uvid – kažu organizartori protesta.

Oni su ranije najavili skup ispred Vlade i tražili da prisustvuju sednici.

– Zahtevali smo da se na dnevni red sednice uvrsti tačka kojom će se poništiti štetočinska Uredba vlade o projektu “Jadar” čime je ovoj stranoj kompaniji omogućeno da vrši pritisak i otkupuje zemlju od meštana doline Jadra, ali daje i pravnu osnovu za izdavanje lokacijskih uslova za sam rudnik – kažu iz ekoloških udruženja.

Ispred Vlade Srbije pored predstavnika Ekološkog ustanka došli su i predstavnici brojnih udruženja iz čitave zemlje: SEOS (Ne damo Jadar, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, Neko brine za Levač, Za čist Кosjerić), Otvorena građanska platforma Akcija: (Smelo – Loznica, Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Кragujevac, Ovo je moj grad Boljevac, Pokreni se Osečina, Futoška inicijativa), Ekološki front Novi Sad i mnogi drugi građani.

Izvor: Nova.rs

Vučić nas je nazivao gomilom seoskih pijanica, a sada se vraća na kolenima

Čitajte Luftiku na Google vestima

148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link