Magazin Srbija

Pobuna seljaka iz okoline Kraljeva i Čačka zbog državne otimačine plodne zemlje – ostaćemo gladni

protest u mrčajevcima
Foto: Nenad Nešović/N1

Meštani sela u okolini Čačka i Kraljeva juče su održali zajednički prostest u Mrčajevcima. Okupljeni nezadovljni građani protestovali su zbog oduzimanja zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate, za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima i protiv iskopavanja litijuma na njihovim njivama.

Sa protesta su upućeni zahtevi vladi Srbije od koje traže da se hitno obustavi proširenje aerodoroma u Lađevcima dok se ne ispita ekološka opravdanost projekta Među zahtevima upućenim vladi Srbije je i hitna obustava prinudnog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponovanje na trasi auto-puta Preljina – Pojate.

Zahtev je i da se odmah isplati eksproprisana zemlja za trasu auto-puta onim poljoprivrednicima koji nisu bili zadovoljni cenom, pa su tužili državu, a sudski procesi još nisu okončani.

Meštani više od 10 sela od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva protestuju zbog toga što im država oduzima plodno poljoprivredno zemljište na trasi takozvanog Moravskog koridora, koji prolazi kroz njihova sela, za pozajmišta i deponije.

Protest je počeo minutom ćutanja i odavanjem počasti nedavno preminulom predsedniku MZ Mrčajevci, veterinaru Radoslavu Bogićeviću koji je bio saborac svojih komšija i želeo da sačuva svoje „bogatstvo“. Govorio je da za ljude, poput njega, zemlja nema cenu i da je u pitanju „400 hektara zavičajnih suza“.

mrčajevci protest
Foto: Nenad Nešović/N1

Zatim su meštani ovih sela, zaustavili automobile i delili plodove Zapadnog Pomoravlja kako bi ukazali na katastrofalnu odluku o oduzimanju njiva poljoprivrednim proizvođačima.

Dejan Stefanović iz preljinske Baluge kaže da nije protiv auto-puta, već je ljut što im zemljište nije isplaćeno po realnoj ceni.

– Pet godina se sudim sa državom zbog parcele površine 1 ha u Konjevićima. Oni su nam ponudili sumu za poljoprivredno zemljište i dan danas se ganjamo po sudu. Obećano nam je, da ukoliko 2/3 meštana bude protiv oduzimanja zemlje, eksproprijacije neće ni biti, ali su nas slagali – izjavio je on na protestu u Mrčajevcima.

Sličnog stava je Marija Stefanović iz Baluge kod Čačka koja navodi da podržava sve učesnike današnjeg skupa.

– Moja zemlja, površine 1 ha je planirana delom za auto-put, a drugi deo za pozajmište. Saznali smo da nam pozajmljeno neće ni vratiti. Država nam nudi mizernu cenu i već 18 meseci se ganjamo po sudu. Pre nekoliko dana je bilo šesto ročište, a nismo se pomerili sa mrtve tačke, jer Grad Čačak ne dostavlja neophodnu dokumentaciju – ogorčeno je kazala ova meštanka.

Dragan Vuković iz Stančića je poručio da za njega zemlja nema cenu. On ima parcelu površine 4 hektara od koje je deo planiran za izgradnju brze saobraćajnice, a drugi za pozajmište.

– Ukoliko mi bageri i turski radnici dođu ispred kuće, zaista ne mogu da garantujem za svoje postupke – istakao je revoltirani meštanin ovog sela.

Prema rečima Milutina Petrovića, on nije uspeo ni svoje useve da skine sa parcela, jer im je dat rok samo sedam dana. Ono zbog čega je posebno revoltiran je postupak policije koja je njegovog oca zaustavljala i maltretirala skoro 40 minuta, jer je ono „malo muke koju je obrao“ prevozio magistralom u Preljini.

mrčajevci protest
Foto: Nenad Nešović/N1

– Zamislite da su mu tražili račun od traktora koji je star skoro koliko i ja, ali je tehnički ispravan. Žalio sam se načelniku saobraćajne policije u Čačku, a on mi je rekao da se obratim sudu. To samo ima u zemlji Srbiji. Hoće da nam oduzmu ognjišta i pride kažnjavaju – ispričao je Petrović.

Mariji Kuzmanović iz Gornje Gorevnice, koja je dala parcelu za izgradnju auto – puta su bez pitanja ušli u drugu njivu i čak 80 ari kupusa prekrili zemljom.

– Oduzimaju nam parcele, ali preostaje da se nadamo da će pozajmišta biti vraćena ili bar dislocirana. Ono što želim je da i dalje živim od poljoprivrede, jer zahvaljujući njoj hranim svoju porodicu – istakla je ona.

Živorad Milovanović iz Lađevaca kaže da su meštanima tog sela problemi počeli prošle godine.

– Plaćaju nam kvadratni metar između 50 i 65 dinara, a hoće 400 ha da oduzmu zbog proširenja aerodroma Morava. Više od 40 kuća je ugroženo, a ko zna koliko mojih komšija će biti iseljeno – ogorčeno navodi Živorad. Slobodanu Jovandariću iz Obrve iz istog razloga biće oduzeto kompletno domaćinstvo.

– Ja to neću dozvoliti, a svi mi postaćemo socijalni slučajevi. Država pljačka Srbiju i tera ljude iz nje. Vlast je uzela kredite, moja kuća će se ugasiti, ali zato će profitirati banke kod kojih se zadužuje i sve će biti u vlasništvu stranaca – zaključio je on.

Protestu je prisustvovao i dr Rade Panić koji je istakao da je ovo okupacija novcem, a ne oružjem.

Prof. dr Miladin Ševarlić, koji je takođe došao da pruži podršku meštanima čačanskih i kraljevačkih sela, pozvao je Aleksandra Vučića da uveze kupus iz Albanije i sledeće godine bude domaćin „Kupusijade“ u Mrčajevcima. On je podsetio da je jedini poslanik koji je glasao protiv Zakona o izgradnji Moravskog koridora o čijem se finasiranju ništa ne zna.

– Ukoliko žiteljima ovih sela oduzmu zemljište ostaće mnogo gladnih usta. Zato predlažem ujedinjenje svih pokreta širom Srbije jer više malih vatri može izazvati veliku. Da vam ne pričam o tome, ukoliko ostanu bez svojih parcela, koliko će biti erozija, klizišta, a sve će se obiti o glavu namučenog seljaka – zaključio je profesor.

Čelnici grada Čačka nisu se pojavili na protestu iako su bili pozvani. Oni su pre nekoliko nedelja obećali da će se odlagališta ukinuti ali ta rešenja poljoprivrednici nisu dobili dok američke kompanije uveliko rade na izgradnji koridora.

Protest je podržalo više ekoloških uruženja, Skupština slobodne Srbije, Protestni odbor advokata iz Beograda, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Pokret Dveri, Narodna stranka, Nova Srbija, Stranka slobode i pravde, Grupa građana „Čačak je naš“ i više javnih ličnosti.

Izvor: Ozonpress.net

Kineska firma upala na privatne parcele kod Čačka, ljudima dali rok od 60 dana da se isele

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link