Ljubimci

Produžite život svom psu za tri godine! Pridržavajte se ovih pravila

Većina pasa živi između 10 i 15 godina ukoliko im se pruži dovoljno pažnje i pravilna njega. Uz određena pravila životni vek svog kućnog ljubimca možete produžiti i do tri godine.

  1. Pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti i igre

Psima su fizička aktivnost i kretanje potrebni jednako kao i ljudima. Idealno bi bilo da svome mezimcu svaki dan omogućite sat vremena fizičke aktivnosti tokom kojih će se pas istrčavati i igrati, bilo da mu vi, na primer, bacate lopticu ili da se igra sa drugim psima. Fizička aktivnost ne mora biti organizovana poput rutine, već je dovoljno da pas trči i istražuje ono što ga u tom trenutku zanima.

Osim za održavanje fizičkog zdravlja i pravilne telesne težine, igranje s drugim psima pomaže da vaš ljubimac bude i emotivno zadovoljan. Većina pasa uživa u međusobnoj igri, zato što češće pustite svog dlakavca da provodi vreme u društvu pripadnika svoje vrste.

2. Pružite psu dovoljno vremena za odmor

Uz dovoljno fizičke aktivnost, pas treba da ima i dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Iako su izrazito društvena bića vezana za ljude, psi žele da imaju i vreme koje će provesti sami. Omogućite svom ljubimcu barem sat vremena odmora svaki dan i ne prisiljavajte ga na aktivnosti ako nije zainteresovan.

Kako bi pas što više bio lišen osećaja stresa i teskoba, omogućite mu, koliko je god to moguće, normalan dnevni ritam. Naime, životinje su bića rutine i najsrećnija su kada imaju određeni dnevni raspored. Zato, držite se dnevne rutine vašeg psa (na primer, šetnje i obroci u isto vreme dana) što je više moguće.

  1. Održavajte zdravu telesnu težinu psa

Psi su poznati po svojoj ljubavi prema hrani zbog čega pažljivo treba kontrolisati količinu hrane koju će vaš dlakavi proždrljivac svakodnevno pojesti. Gojaznost im naročito preti ako jedu puno masne ljudske hrane, ali i ako jedu previše pseće hrane, a ne kreću se dovoljno.

Konstantno održavanje zdrave telesne težine jedan je od načina kojim psu možete produžiti život. To ćete najlakši postići tako da ljubimcu svaki dan dajete istu količinu hrane.

kako-pas-kaze-volim-te

 

  1. Vodite psa redovno na preglede i vakcinacije kod veterinara

Redovnim pregledima kod veterinara mogu se na vreme otkriju bolesti i zdravstveni problemi i uspešno se leči. Isto važi i za vakcinaciju koje psu može spasiti život. Pas bi veterinara trebalo da poseti barem jednom godišnje kada je pas potpuno odrastao, a kada je štene između dva i četiri puta.

  1. Održavajte zube psa čistim

Truljenje zubi kod pasa je vrlo uobičajen, ali opasan zdravstveni problem. Ovo ne stvara samo dentalne poteškoće već može izazvati infekcije u celom telu, naročito u području srca i bubrega.

Većina pasa neće imati savršene zube i svež dah, ali uz pravilnu ishranu i dodatke ishrani koji čiste zube, oni će se održavati maksimalno čistim i zdravim. Ukoliko se na zubima psa nataloži velika količina kamenca, najbolje je otići kod veterinara da ga očisti.

  1. Kastrirajte i sterilišite ljubimca

Kastracija i sterilizacija psu može produžiti život za 1 – 3 godine. Kastrirani mužjaci ne mogu oboleti od raka testisa i ređe imaju problema sa prostatom. Sterilisane ženke puno ređe oboljevaju od tumora mlečnih žlezda i ne mogu dobiti potencijalnu fatalnu infekciju utrobe. Osim toga, sve udruženja za zaštitu životinja savetuju kastriranje i sterilisanje pasa.

  1. Hranite psa samo psećom hranom

Povremeno psu možete dati sveže povrće, ali to bi trebalo da bude sve od ljudske hrane što će vaš kućni ljubimac jesti. Ljudska hrana uglavnom je preteška i premasna za psa, a kada jednom omasti brk ostacima od vašeg ručka, uvek će ih želeti i neće vam dati mira dok jedete.

Evo pasa koji najviše vole decu

zadovoljna

33 Shares
Share via
Copy link