Srbija Vesti

Osnovci 9. i 10. aprila polažu probni završni ispit, stigla uputstva

ispit-osnovci
Foto: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Probni završni ispit za osnovce, sa ciljem pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, biće održan u petak i subotu.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, probni završni ispit održaće se u svim osnovnim školama, u grupama učenika, ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Probni ispit će biti održan po sledećem rasporedu: U petak, 9. aprila, u 13 časova, polaganje probnog testa iz matematike, u subotu, 10. aprila, u 9 časova, polaganje probnog testa iz srpskog/maternjeg jezika, u subotu, 10. aprila, u 11:30, polaganje probnog kombinovanog testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Rešavanje testova traje 120 minuta.

Probni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni materijal koji je dostavljen školama preko nadležnih školskih uprava.

U saopštenju se dodaje i da će polaznici trećeg ciklusa programa funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO), u okviru probnog završnog ispita, u petak, 9. aprila, u 13 časova, polagati jedinstveni test koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji jezik, iz predmeta Matematika i iz prirodnih i društvenih nauka koji obuhvataju sadržaj iz nastavnih predmeta Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije, kao i opšte kompetencije, zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke, prenosi Tanjug.

Ponovo procureo test male mature; Šarčević: Smišljena sabotaža!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link