Magazin Srbija

Vojska Srbije spasila više od 700 konja i krava na Suvoj planini, presušio izvor

KONJI
Foto: Saša Aranđelović

Na Suvoj planini je presušio izvor na vrhu Rakoš što je ostavilo bez vode preko 700 grla krupne stoke. Kako bi pomogli stočarima, iz Opštine Gadžin Han su zatražili pomoć od Vojske Srbije koja je uputila cisterne kako bi se voda odvezla do životinja.

Kako su obavestili na sajtu Vlade Srbije, danas su doneli odluku o raspoređivanju 9 auto-cisterni Vojske Srbije za pomoć u snabdevanju vodom u 4 opštine, a među njima je i Opština Gadžin Han.

Okružni štabovi za vanredne situacije Nišavskog, Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, usled problema sa vodosnabdevanjem u opštinama Gadžin Han, Lučani, Požega i Gornji Milanovac, zatražili su pomoć Vojske Srbije. U selima Mali Krčimir i Veliki Krčimir na Suvoj planini, koje spadaju u teritoriju opštine Gadžin Han, usled velike suše, nedostaje voda za napajanje stoke – saopštavaju iz Vlade Srbije.

Predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović pojašnjava da je bez vode ostalo oko 700 grla krava i konja.

Zatražili smo pomoć zbog krava i konja na Suvoj planini. Izvor na Rakošu je presušio, na ovaj način moramo da pomognemo stočarima, da se voda izvozi na taj vrh. Potražili smo pomoć i Vojska nam je izašla u susret. U drugim delovima opštine tih problema nema – objašnjava Filipović.

Kako Južne vesti saznaju od planinara koji su pre nekoliko dana boravili na Suvoj planini, vode je tada bilo u bazenu koji služi kao pojilo, ali je u međuvremenu ostao bez vode, a presušila su i druga mala jezera koja se takođe koriste kao pojila za stoku.

Izvor: Južne vesti

Kako su strani investitori pobili ribu u Zlotskoj reci, a gradonačelnik optužio građane

436 Shares
436 Shares
Share via
Copy link