Magazin Novi Sad

Preminuo najstariji novosadski lekar Radivoj Topolac (96), pacijente primao i u 10. deceniji života

dr-radivoj-topolac
Foto: Luftika

Dr Radivoj Topolac, najstariji novosadski lekar, preminuo je u 96. godini.

Diplomirao je 1957. na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalizirao ORL u Novom Sadu, gde je četiri godine kasnije postao asistent na Katedri za otorinolaringologiju, da bi zatim magistrirao, doktorirao i stekao zvanje docenta, vanrednog i, na kraju, redovnog profesora.

– Moja uža specijalnost su oboljenja uha i lečenje nagluvosti, a pošto sam voleo da radim s decom, dosta sam sarađivao sa Dečjom bolnicom, gde sam jedno vreme bio načelnik Odeljenja za bolesti uha, grla i nosa. Kasnije sam prešao za direktora Klinike ORL, a u jednom mandatu bio sam direktor cele bolnice – priča profesor koji se usavršavao na najvećim evropskim klinikama u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj… – izjavio je pre dve godine u intervjuu za naš portal.

Dr Topolac je na novosadsku ORL Kliniku uveo operativno lečenju otoskleroze, okoštavanja srednjeg uha (na tome je i doktorirao), a prvi je u Novom Sadu izveo i timpanoplastiku, hirurški zahvat kojim se rekonstruišu oštećeni ili potpuno propali delovi uva – bubna opna i ušne koščice.

Čuveni novosadski otorinolaringolog je 1992. godine otišao u penziju i kabinet u Kliničkom centru Vojvodine zamenio privatnom ordinacijom jer se ni izbliza nije zasitio posla i rada s pacijentima.

Srpsko lekarsko društva mu je 2004. godine dodelilo nagradu za životno delo.

Čak i u desetoj deceniji života primao je pacijente u svojoj ordinaciji u ulici Mike Antića.

Imao je jednostavan recept za dugovečnost

– Nema tu mnogo mudrosti, uvek sam bio umeren, nisam jeo masno, nisam pušio, a tek ponekad popijem malo alkohola. Mislim da je mom zdravlju doprinelo i to što sam uvek živeo mirno, bez stresa, što imam skladne odnose sa suprugom i decom. Pri tome, dugo sam se aktivno bavio sportom a verujem da je veoma važno i to što sam odabrao posao koji volim – zaključuje profesor Radivoj Topolac.

Sahrana dr Radivoja Topolca biće održana sutra na Gradskom groblju.

Ove pročitajte kompletan intervju koji je za Luftiku dao dr Radivoj Topolac

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
525 Shares
525 Shares
Share via
Copy link