Balkan

Preminuo jedan od najpoznatijih pevača Jugoslavije Krunoslav Kićo Slabinac

kico slabinac

Jedan od najpoznatijih pevača sa prostora bivše Jugoslavije Krunoslav Kićo Slabinac (76) umro je jutros.

Od kraja jula nalazio se na lečenju u KBC-u Rebro u Zagrebu, gde mu je operisano srce.

Od tada je bio na intenzivnoj nezi i na respiratoru. Pre nekoliko nedelja trebalo je da bude skinut sa respiratora, ali stanje mu se opet pogoršalo. Dobio je upalu pluća i infekciju.

Kićo Slabinac rođen je 28. marta 1944. godine.

Muzičku karijeru započeo je s rok sastavom Tornado, nakon toga je prešao u Kon Tiki da bi se duže zadržao u bendu Dinamit. Nakon odluke da se posveti solo karijeri u tom bendu ga je zamenio Dado Topić.

Nakon povratka iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri te se seli u Zagreb gde je izvodio pesme Toma Džonsa i Elvisa Prislija. Upoznaje se sa kompozitorom i producentom Nikicom Kalođerom, koji mu 1969. godine omogućuje nastup na splitskom festivalu, gde je otpevao pesmu “Samo zbog ljubavi”.

Prva ploča koju je izdao zvala se “Plavuša”, a 1971. godine na Evroviziji, sa pesmom “Tvoj dječak je tužan”, osvaja 14. mesto.

Bio je popularan širom Jugoslavije i pobednik mnogih festivala, poput Beogradskog proleća, festivala u Opatiji, Splitu i drugih. Poznat je kao pevač zabavne muzike, ali i slavonske narodne, piše Index, a prenosi 021.

Lošin intervju iz ’92: Dino Dvornik mi je spasio život, a onda sam ga vidio u uniformi Zengi

56 Shares
Share via
Copy link