Magazin Moda

Preminuo Karl Lagerfeld: Za mene karneval u Veneciji traje cele godine

Karl Lagerfeld, nemački kreator, umetnik i fotograf umro je danas u 86. godini života. Čuveni kreator i kreativni direktor modne kuće Šanel (Chanel), u svetu mode ostaće upamćen kao ikona stila, ali i po tamnom odelu, sedoj kosi vezanoj u konjski rep i naočarima za sunce.

“Izgledam kao karikatura samog sebe i to mi se sviđa. To je kao maska. A za mene karneval u Veneciji traje cele godine”, znao je da kaže za sebe poznati svetski modni kreator, prenosi B92.

Lagerfeld je rođen je 10. septembra 1933. godine kao Karl Oto Lagerfeld u Hamburgu u Nemačkoj. Odrastao je u bogatoj porodici u kojoj su se ohrabrivale intelelektualne aktivnosti. Kada je Hitler došao na vlast tridesetih godina prošlog veka, Lagerfeldovi su se preselili u seosko područje severne Nemačke, gde je, kako je i sam kasnije pričao, bio odsečen od bilo kakvog znanja o nacistima.

Od malih nogu je pokazivao interesovanje za dizajn i modu. Kao dete je sekao slike iz modnih časopisa, znao da bude kritičan prema onome što su drugi nosili u školi. Sa 14 godina, ohrabren od roditelja, odlazi u Pariz. Počinje da radi kod Pjera Balmajna 1955. godine, kao asistent i pripravnik, a od 1983. je radio za Šanel, gde je ostao 36 godina.

Govorio je da je u početku radio 16 sati i da je to obožavao, preneo je Gardijan.

Uspon u karijeri

Lagerfeld je dizajnirao kolekcije za Kloi, Fendi. U modnoj industriji postao je prepoznatljiv zbog svojih inovativnih stilova. Istovremeno je cenio prošlost, i često je kupovao na buvljim pijacama, pronalazeći stare venčanice koje je rekonstruisao.

Do osamdesetih godina prošlog veka bio je glavna zvezda u svetu mode, omiljen među novinarima, koji su voleli da pišu o njegovim promenama. Bio je okružen velikim zvezdama, uključujući i njegovog prijatelja Endija Vorhola.

U Šanelu je uradio ono što su smatrali nemogućim – oživeo je brend.

Lagerfeld je 1984. godine lansirao sopstveni brend koji je tokom godina, bio sinonim za kvalitetan kroj sa odvažnim komadima kao što su jakne u jarkim bojama. Lagerfeld je 2005. prodao svoj brend Tomiju Hilfigeru.

Kreator je izazvao zabrinutost kada se nije pojavio na kraju svojih revija u Parizu, početkom ove godine, i tada su počele spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

“Ono što najviše volim je da radim nešto što nikada ranije nisam radio”, voleo je da kaže.

Kompjuter samo kao dekoracija

Karl Lagerfeld nikad nije prihvatio tehnologiju jer ima nešto drugačije prioritete. Modna ikona ne poseduje mobilni telefon i, kako je rekao svojevremeno, samo ima kompjuter, jer je u njemu pronašao estetsko zadovoljstvo. On ga zapravo ne koristi previše često, i verovatno je jedina osoba kojoj računar služi za dekoraciju.

I još neke zanimljivosti

Nije voleo decu i često je govorio da voli čarape i to samo one do kolena.

“Ništa mi nije gore od muškarca koji je prekrstio noge, a ispod pantalona mu se naziru dlake. Užas!”

Dugo je vešto krio godinu rođenja, sve dok Alisa Drejk nije objavila knjigu “Veličanstveni pad”, u kojem je otkrila da kreator zapravo nije rođen 1938. godine, kako je govorio, već 1933. godine.

U knjizi je ona pisala i o čuvenom rivalstvu sa brendom Iv-Sen Loran (Iv Saint Laurent), a Lagerfeld je za knjigu rekao da je ona “nešto najprljavije što je pročitao”.

“Sve je izmišljeno, nijednu od osoba s kojima je razgovarala ne poznajem dobro. To su ili ljudi kojima sam dao otkaz ili neki koje jedva poznajem ili, pak, neki izmišljeni likovi.”

Voleo je da nosi i šešire, a u jednom intervjuu je ispričao šta mu je majka rekla kada ga je videla sa tirolskom kapom.

“Na neki način volim šešire, ali kada sam bio mali, nosio sam tirolsku kapu, a majka mi je rekla: “Ne bi trebalo da nosiš šešire, izgledaš kao stara lezbijka”.

A kako je imao sličnu kosu kao i njegova majka, uvojke je svakodnevno posvetljivao šamponom za suvo pranje.

Često je kritikovao Merkelovu i Olanda

Lagerfeld je bio poznat i po oštrom jeziku i veoma je bio kritički nastrojen prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Fransoa Olandu.

Pošto je rođen u Hamburgu, ošto je kritikovao migrantsku politiku Merkelove, te je zbog toga što je dozvolila njihov ulazak u Nemačku izjavio da će se odreći nemačkog državljanstva.

Da li je zaista bilo neophodno da poželi dobrodošlicu jednom milionu migranata u vreme kada Francuska, koja sebe predstavlja kao zemlju ljudskih prava, prima samo 30.000 izbeglica?“, zapitao se Lagerfeld.

Nije bio ništa blaži prema Olandu, koga je čak jednom prilikom nazvao “idiotom”, optuživši ga za uništavanje francuske ekonomije zbog nametanja bolno visokih taksabogatima.

“Taj idiot će biti katastrofalan kao što je bio Sapatero”, rekao je Lagerfeld.

Plišani meda – Lagerfeld

Legendarni kreator “Šanela” dobio je 2008. godine plišanog medu koji liči na njega. Naime, nemački proizvođač plišanih igračaka pustio je na tržište medvedića nalik na modnog kreatora Karla Lagerfelda koji radi u Parizu.

Plišani Lagerfeld visine je 40 centimetara, proizveden je u ograničenom broju – 2.500 primeraka, a prodavan je po ceni od 1.000 evra.

Poslednji snimak Lagerfelda

Poslednji snimak preminulog dizajnera objavljen je 5. februara. Tom prilikom se obratio Karin Oitfeld i čestitao joj na modnom magazinu koji je skupio milion pratilaca.

“Tako sam srećan zbog nje. Magazin je predivan”, kazao je dizajner u video-snimku.

7 modnih zapovesti za proleće/leto 2019.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


35 Shares
Share via
Copy link