Balkan Vesti

Preminuli mesecima u zagrebačkoj bolnici, tela danima leže na podu mrtvačnice

mrtvacnica
Foto: ilustracija

Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh krajnje je neprimereno i nehumano, a direktorka te zdravstvene ustanove je dužna da u saradnji sa nadležnima bolnice i Gradom Zagrebom reši probleme, poručili su u četvrtak (27. april) iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju su preneli kako je Ministarstvo primilo predstavke na nehumane uslove rada u tom Zavodu, u kojima se navodi da ne radi klima i ventilacija dve godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpeo i zdravstvene posledice.

Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 meseci, drugi 9 meseci, koji su u raspadnutom stanju, što je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije, što ne odgovara primerenim uslovima za rad.

U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera, usled čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stepeni. Takođe se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja zaposlenih. Oni su, kažu u predstavki, zamolili direktorku da reši slučaj, međutim, tvrde, nema sluha za tu temu, kao ni za druge probleme u njenoj bolnici.

Ministarstvo zdravlja je upozorilo direktorku KB Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna da, u saradnji s telima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rešava, a predstavke su takođe ustupljene sanitarnoj inspekciji koja deluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Portal Index je objavio snimak čitaoca, za koji tvrdi da je star nešto više od dve nedelje, a prikazuje posmrtne ostatke koji su poređani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh. Reč je o najmanje sedam mrtvih tela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena čaršavom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimak pokazuje i zatvorene frižidere.

Portal navodi da iz uprave te bolnice ne demantuju snimak, već kažu da zbog nedovoljnog broja frižidera, tela preminulih moraju, dok se ne oslobodi mesto, privremeno da smeštaju u prostoru mrtvačnice.

Izvor: Hina, N1

Ministarstvo se oglasilo povodom snimka „leša“ koji ustaje u mrtvačnici (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link