Film kultura

Preminula italijanska glumica Đina Lolobriđida

đina lolobriđida
Foto: Printscreen

Vlasnica najtanjeg struka i dama vrućeg temperamenta, italijanska glumica Đina Lolobriđida preminula je u 96. godini, javio je Rojters.

Kada se na sceni prvi put pojavila 50-ih godina prošlog veka, ubrzo je postala svetski seks-simbol.

Rođena je u Subijaku, mestašcu pedesetak kilometara udaljenom od Rima, 4. jula 1927. godine u dobrostojećoj porodici, koja je skoro ostala bez ičega posle savezničkog bombardovanja njenog regiona, prenose italijanski mediji, piše Danas.rs.

Kako otac i majka nisu bili u mogućnosti da joj finansijski pomažu, snalazila se na različite načine: pozirala je kao model, a 1947. godine se prijavila i na takmičenje za Mis Italije. Iako je publika najburnije pozdravila upravo njen izlazak na pistu, na tom takmičenju je osvojila treće mesto.

Ðina Lolobriđida je postala poznata prvo u inostranstvu, a tek potom u Italiji i dugi niz decenija bila je jedina italijanska diva koju su voleli američki reditelji. U Italiji je radila sa Pjetrom Germijem („Grad se brani“) i sa Karlom Licanijem („Achtung banditi“).

Svoj prvi uspeh postiže van granica u francuskom filmu „Fanfan la Tulipe“ sa Žerarom Filipom 1952. godine. Naučila je francuski i engleski, što joj je pomoglo da postane jedna od najtraženijih evropskih glumica, te ubrzo počela da osvaja i nagrade.

Prva i Ðini najdraža, bila je Viktoar, koju je dobila u Francuskoj 1953. kao najbolja strana glumica. Istu nagradu dobila je i sledeće dve godine.

Konačno postaje diva i u Italiji posle trijumfa filma „Hleb, ljubav i fantazija“ Luiđija Komensinija 1953. godine.

Početkom 70-ih napušta bioskope da bi postala fotograf, ali žeđ za životom će je ipak odvesti negde drugde: okušava se kao vajarka i sa svojim izložbama putuje po svetu. Njen lični život je mnogo mučniji: udala se samo jednom 1949. godine za slovenačkog doktora Milka Škofiča sa kojim je dobila sina. Od Milka se razvela 1971. godine.

Kada je napunila 90 godina, otkrila je da je kao vrlo mlada silovana i istakla da je taj bol obeležio ceo njen život.

Živela je u Rimu, a zimski deo godine provodila u svojoj vili u švajcarskom skijalištu.

Izvor: Danas.rs

TOP 5 najlepših Italijanki koje su očarale svet

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link