Magazin Srbija

Predsedniku vojnog sindikata zapaljena kuća u Surčinu: Evo na šta je upozoravao javnost

Dejan Pavlović kuća u plamenu
Foto: Zapaljena kuća predsednika sindikata/ https://sloga.org.rs/p

Predsedniku sindikata Sloga Dejanu Pavloviću noćas oko dva sata iza ponoći zapaljena je kuća u Surčinu.

Ovaj sindikat okuplja zaposlene u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije.

Iz Sloge saopštenjem zahtevaju hitnu reakciju državnih organa i podršku javnosti da se što pre privedu počinilac i nalogodavac.

Spasao ga lavež pasa

Kako navode u sindikatu, u trenutku izbijanja požara Pavlović je bio u kući i, kako kažu, samo pukom srećom ostao je nepovređen, jer je zbog jakog laveža pasa uspeo da se probudi i spasi.

Izgorela kuća predsednika sindikata
Foto: Zgarište u kući Dejana Pavlovića – https://sloga.org.rs/p

Udruženi sindikati Srbije Sloga naveli su da smatraju da je požar podmetnut od “sprege aktuelne vlasti i kriminala, na šta ukazuje više indicija” i traže hitnu reakciju državnih organa, podršku javnosti da bi se što pre pronašli i priveli pravdi počinilac i nalogodavac, prenosi Nedeljnik. 

Požar podmetnut jer nije prestao da uzbunjuje javnost na stanje u vojsci

– Da je požar podmetnut, ukazuju činjenice da je Pavloviću poslednjih dana od nadređenih više puta sugerisano da smanji svoje sindikalne aktivnosti, da ne istupa saopštenjima, intervjuima u javnosti i pisanjem po društvenim mrežama – navode u saopštenju i dodaju da je, nakon opširnog intervjua u listu Svedok, protiv Pavlovića pokrenuta disciplinska prijava.

Podsetili su da je tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona Dejan Pavlović u ime sindikata podneo krivične prijave protiv komandanta poligona “Pasuljanske livade” potpukovnika Nebojše Lojpura i komandanta 2. Centra za obuku u Valjevu pukovnika Zorana Smiljanića zbog nepreduzimanja mera za čuvanje života i zdravlja zaposlenih u Vojsci Srbije.

Udruženi sindikati Srbije Sloga u saopštenju izrazili su bojazan za situaciju u zemlji, gušenje demokratskih sloboda i odnos vlasti prema bilo kakvoj kritici.

– Šta još da očekujemo nakon paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj, paljenje automobila poštenim policajcima, bakljade huligana po krovovima, ubacivanja zapaljivih krpa po ulazima u zgradama tokom izražavanje nezadovoljstva gradjana lupanjem u šerpe –  zaključuje se u saopštenju Sloge.

Na šta je upozoravao Pavlović?

Pavlović je u intervjuu za list Svedok, 10. marta ove godine rekao da ljudi beže iz Vojske, te da “je neverovatno šta predsednik Vučić priča u vezi sa migrantima, mi nemamo ljudstvo da obezbedimo granice, Srbija je u velikom bezbednosnom riziku”.

Na pitanje zašto se ćuti o stanju u vojsci rekao je da je to stvar ličnog interesa, odnosno napredovanja u karijeri, koje je moguće samo ako su zadovoljni nadređeni.

– Komandant fingira stanje na svom nivou kako bi se domogao većeg čina a sa druge strane imate ministra koji nema vojno znanje i nije u stanju da sagleda pravo stanje stvari. (…) Kada sindikat ukaže na problem komandanti se naješće ne trude da reše problem već vode istragu da saznaju kako je sindikat saznao za ne poštovanje propisa a mnogi su prinuđeni da krše propise po naređenju komandanata – rekao je Pavlović.

Kao konkretne primere kršenja propisa u Vojsci naveo je sumnjive javne nabavke.

– Vojska više svoja vozila ne popravlja u svojim radionicama već u privatnim servisima kojima se daju ogromne sume za sitne popravke. Građevinske radove takođe izvode građevinske firme koje pogode posao a fiziki radnici budu vojnici. Firma naravno naplati novac. Prošle godine smo imali situaciju da je neko nabavio 34 tone pašteta Farmer sa kratkim rokom trajanja pa je Načelnik uprave za logistiku promenio jelovnik u svim jedinicama i vojnik je jeo četiri paštete dnevno da bi ih utrošili. Naravno niko nije odgovarao. Brojni su takvi primeri – izjavio je za Svedok  predsednik sindikata kome je noćas zapaljena kuća.

Vojni sindikat Srbije pita Vulina: Ko je dozvolio Mitroviću da helikopterom sleti u kasarnu

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

223 Shares
223 Shares
Share via
Copy link