Magazin

Kako su huškanja, predrasude i lažne vesti zatvorili “migrantski” kafić u BiH

Portali u Bosni i Hercegovini i regionu priklonili su se huškačkoj medijskoj kampanji koja je započeta dezinformacijom, a rezultirala prinudnim zatvaranjem jednog kafića na Ilidži koji je vodio državljanin Tunisa sa boravkom u Federaciji.

Portal Dnevni avaz je 13. augusta objavio članak sa naslovom u kojem se tvrdi da su migranti “ilegalno otvorili kafić” u naselju Ilidža:

Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Osim u naslovu, tvrdnja da je kafić ilegalno otvoren se ne spominje u članku. Umesto toga, tvrdi se da su “ilegalni migranti” otvorili taj ilidžanski kafić:

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti. Naime, nekolicina njih je otvorila kafić na terminalu Ilidža, a danas je oko 19 sati policija na tom mjestu intervenirala po ko zna koji put zbog tučnjave.

Kako nezvanično saznajemo, članovi općinske Komisije za sigurnost danas su se zvanično obratili Policijskoj upravi Ilidža u nadi da će se ovaj sigurnosni problem riješiti.

Uz to predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata na terminalu Ilidža namjeravaju se obratiti mjesnoj zajednici, Federalnoj inspekciji jer je za sada nepoznata osoba fiktivno iznajmila prostor iznad pekare gdje su oni, bukvalno, otvorili kafić

U članku se citira neimenovani korisnik Facebooka:

Oko ovog objekta ovih dana i stanovnici Ilidže su se bunili. Jedan od njih je na Facebook profilu napisao:

– Svjedoci smo svakodnevnog bahatog ponašanja od strane N. N. lica koja nemaju ni dokumente niti bilo šta. Pušteni su i prepušteni sami sebi, a od silne droge i alkohola izgubili su pojam i ko su.

Članak su podelili brojni portali, između ostalih i Poskok, Dnevnik (.ba), Jabuka (.tv), Alternativna televizija i Srpska Info.

Istog dana, Dnevni avaz je objavio još jedan članak o kafiću na Ilidži. Navodi se da se tom mediju obratio vlasnik obližnjeg lokala, Kenan Rašinlić, te da je potvrdio da su kafić otvorili migranti, ali ipak “ne ilegalno”. U citiranoj izjavi, Rašinlić kaže da kafić ima “gazdu” koji ne dopušta fizičke obračune u kafiću.

On nam je potvrdio da su taj kafić otvorili migranti, ali ne ilegalno, već preko treće osobe.

– Tu se pet puta dnevno dešava problem i građani strahuju. Stalno se prepiru i uglavnom su iz Alžira i Maroka. U kafiću se sastaju, dešavaju se problemi. Gazda objekta ne da da se unutar objekta rješavaju problemi, nego oni svi izađu vani, među građane, na ulicu i obračunavaju se. Svaki dan je tu dreka, vriska, noževi i slično – kaže Rašinlić.

Avaz je priču o kafiću kojeg su “otvorili migranti” nastavio sutradan, 14. augusta, člankom o inspekciji kafića na Ilidži, koji u tom članku ipak nije “ilegalan”.

Nakon pisanja “Avaza” da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

Uz podršku pripadnika MUP-a stigli su oko 18 sati na lice mjesta u namjeri da izvrše sanitetski i tržišni nadzor u objektu, odnosno da ga zapečate.

Međutim, na vratima ih je dočkela poruka “Zatvoreno zbog tehničkih problema”, koja je bila napisana na engleskom i arapskom jeziku.

U članku je citiran inspektor:

Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kazao je za “Avaz” da postoji velika mogućnost da je migrante neko upozorio da će biti kontrolirani.

– Nadzor ćemo nastaviti, i utvrditi sa nadležnim općinskim organima čije je vlasništvo objekt i da li je zaključivan ugovor o iznamljiivanju u zakup – kazao je Halilović.

Prije dolaska policije i inspekcije, kako javlja reporter “Avaza” ispred objekta je 45 minuta stajao muškarac afroazijskog porijekla, koji je stalno telefonirao.

Članak je prenelo nekoliko portala, uključujući Source (.ba), Antimigrant i Kurir.

Portal Dnevno (.hr) je objavio “kompilaciju” tri članka sa Avaza 16. augusta, pod naslovom:

‘RADILI SU I NOŽEVI’ Migranti otvorili kafić, mještani ogročeni: ‘Od silne droge i alkohola izgubili su pojam i tko su’

Federalna televizija je 14. augusta emitovala prilog o “kafiću kojeg drže migranti” u emisiji Federacija Danas, a na portalu Federalna (.ba) je objavljen članak u kojem je iznesena tvrdnja kako su “na terminalu na Ilidži migranti ilegalno otvorili kafić koji nije namenjen domaćem stanovništu”.

Članak sa tog portala je prenesen na portalu Visoko (.co.ba).

Dnevni avaz je 15. augusta objavio članak o “raspletu problema” s naslovom:

Pritisak urodio plodom: Vlasnik lokala raskinuo ugovor s ilegalnim migrantima na Ilidži

U članku se kaže:

Vlasnik lokala na terminalu na Ilidži, raskinuo je ugovor s ilegalnim migrantima koji su u njegovom prostoru otvorili kafić, saznaje “Avaz”.

Nakon što je naš portal objavio informaciju da na Ilidži migranti pijanče, drogiraju se i maltretiraju građane i vlasnike ostalih objekata, na teren je izašla kantonalna inspekcija u pratnji policije.

Ali kako saznajemo, migranti su napustili ovaj lokal i neće se vraćati. Kenan Rašinlić, vlasnik jednog od objekata u blizini kazao je da će se svim sredstvima boriti protiv migrantske krize i ugrožavanja prava.

– Najavili smo proteste i to ćemo realizirati. Mi ćemo se zalagati za izmještanje migranata odnosno kampova iz gradskih naselja – kazao je Rašinlić za “Avaz”.

Ko je otvorio kafić na Ilidži?

Tvrdnja o “nekolicini migranata” koji su “bukvalno otvorili kafić” u prostoru na Ilidži kojeg je “fiktivno iznajmila nepoznata osoba” nije objašnjena u članku koji je pokrenuo seriju napisa o kafiću na Ilidži i koji je rezultirao zatvaranjem tog objekta.

Na slici uz članak se jasno vidi ime ugostiteljskog objekta, “Chebbi Boss ‘98”, a jedan od prvih rezultata internet pretrage ključnih riči je unos u registru poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, koji pokazuje da je tu uslužnu delatnost osnovao Ahmed Chebbi.

Novinarka portala Buka kontaktirala je gospodina Chebbija nakon medijskih napisa o kafiću koji je registrovan na njegovo ime. U članku objavljenom 15. augusta, on izražava ogorčenost jer ga niko nije kontaktirao pre objavljivanja navoda o “migrantima koji su otvorili kafić na ilidži”, te bojazan da bi takvi napisi mogli ugroziti egzistenciju njegove porodice.

Kako se navodi, Chebbi je u BiH došao 2018 godine iz Tunisa, dobio dozvolu za boravak, i nakon neuspešne potrage za poslom odlučio da otvori ugostiteljski objekat. On opisuje i nepoverenje lokalnog stanovništva prema njemu kao vlasniku i radniku kafića.

“Našao sam poslovni prostor na autobuskoj stanici. Smatrao sam da je to frekventna lokacija i da bi ljudi koji tuda prolaze tu dolazili na kafu. Nisam mislio da će moji klijenti biti uglavnom migranti, ja sam zaista želeo da radim sa lokalnim stanovništvom. Međutim, kada sam otvorio kafić, prvih nekoliko dana ulazili su razni ljudi, ali kada vide Arapa za šankom, oni se samo vrate. Uđu, vide mene i bez pozdrava izađu. Ne žele da popiju kafu koju ću im ja poslužiti.”

Priča o “kafiću kojeg su ilegalno otvorili migranti” deo je šireg trenda negativnog izveštavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, o čemu smo ranije pisali.

Ovog puta, “pritisak je urodio plodom”, kako je izvestio Avaz, a napisi o kafiću na Ilidži – koje je preneo čak i javni servis – rezultirali su zatvaranjem kafića koji je legalno poslovao i čiji vlasnik nisu bili “ilegalni migranti”.

Tvrdnje kako su se u pomenutom objektu dešavali “pijančenja, tuče i drogiranje migranata” takođe su bile lažne, budući da je policija u samom objektu intervenisala dva puta u toku ove godine, te da ni u jednom od ta dva slučaja nisu bili u pitanju incidenti u kojima su učestvovali migranti. Pored toga, policija je navela i da ne dovodi u direktnu vezu kafić i intervencije na autobuskom terminalu, kako je navedeno u člancima Avaza.

Porazan je zaključak da se nijedan medij nije potrudio razgovarati sa stvarnim vlasnikom ugostiteljskog objekta o kojem su izveštavali.

Autor: Raskrinkavanje

Skandal u EU: Zvaničnici zataškavali dokaze o brutalnosti prema migrantima u Hrvatskoj

Share via
Copy link