Lifestyle

5 zlatnih pravila za roditelje koji hoće da nauče decu da misle svojom glavom

majka-i-cerka-vaspitanje

Sokrat je rekao da ne može nikoga ničemu da nauči več da samo može da natera ljude da misle. Vodeći se ovim, Lori Grej, pravnica i advokat za dečija prava osmislila je vodič za roditelje.

Ovo je pet osnovnih pravila sokratskog roditeljstva.

1. Postavljajte pitanja

Kad detetu čitate priču, važno je i da njega uključite u dijalog. Ne čitajte samo zbog sadržaja, već postavljajte otvorena pitanja i slušajte šta vam dete kaže. Na primer, pitajte ga „Šta ti se svidelo…?“ ili „Šta bi ti uradio…?“ Deca su prirodno znatiželjna i kreativna i zato roditelji moraju da ohrabruju njihovu radoznalost i želju za istraživanjem.

2. Slušajte šta vam govore

Dajte detetu vremena da odgovori na vaše pitanje. Njegov odgovor ne procenjujte kao dobar ili loš, ispravan ili pogrešan, jer deca moraju da znaju da ih vidimo i čujemo. Zajedno radite na tome da prepoznate osećanja i motive koje proživljavaju likovi iz priče koju čitate. Takav pristup osnažuje decu da prepoznaju i svoja osećanja i da počnu da žive sa više samosvesti.

3. Igrajte se rešavajući pitalice

Zagonetke i pitalice za decu su odličan način da kvalitetno provedete vreme zajedno i da se zabavite, ali i da ih podstaknete da misle svojom glavom. Nije bitno da li će tačno odgovoriti, već da imaju što više dobrih ideja. Mališani do pet godina obožavaju zagonetke o životinjama, dok one malo starije više zanimaju brojke.

4. Prihvatite ih onakve kakve jesu

Niko nije savršen, pa tako niste ni vi, ni vaše dete. Ne pokušavajte da ga stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Kad dete napravi propust, ne reagujte burno jer ćete izgubiti bliskost s njim. Umesto toga, razgovarajte i dopustite prvo njemu da kaže šta misli i kako bi ono rešilo taj problem. Deca moraju da se osećaju sigurno i povezano sa svojim porodicama.

5. Verujte im

Ako stalno proveravate decu i ispitujete ih o svemu do najsitnijih detalja, šaljete i poruku da im ne verujete. To kod dece stvara osećaj nesigurnosti i zato je važno da uvažavate dečji izbor i mišljenje.

Poštujte njihovu privatnost, a ako želite povremeno da im proveravate mobilni telefon, obavestite ih o tome i ustanovite to kao pravilo. Poverenjem u sebe kao u dobrog roditelja i u dete, koje kao i svi mi želi da bude prihvaćeno, izgradićet lep i blizak odnos,

Izvor: Žena.blic.rs

Kako da vaspitate svoju ćerku a da joj potpuno ne upropastite život

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link