Ljubimci Putovanja

Praktični saveti za putovanje i odsedanje sa kućnim ljubimcima

Putovanje i odsedanje sa kućnim ljubimcima je danas znatno olakšano, ali može predstavljati izazov. Pored toga što se morate pobrinuti da vaš ljubimac bude udobno smešten i poneti njegove omiljene igračke, treba uzeti u obzir i da će možda biti uznemiren tokom puta u prepunom avionu ili kavezu. Takođe bi trebalo da razmislite i o nekim drugim stvarima kao što je mogućnost da vaš kućni ljubimac ima problema da se prilagodi novoj klimi i okolini. Pre nego što pođete na put trebalo bi da razmotrite nekoliko stvari.

Kućni ljubimac mora biti čipovan

Iako bi vaš ljubimac već trebalo da bude čipovan, ipak proverite da li je čip odgovarajući. Ono što vas interesuje je da li zemlja u koju putujete prihvata tu vrstu mikročipa koju vaš ljubimac poseduje.

pas-putovanje-saveti

Pasoš, vakcinacija i ostala dokumenta

Kao i za ljude, i za kućne ljubimce je neophodan pasoš kada se radi o međunarodnom putovanju. Pasoš dobijate od svog veterinara kada prvi put vakcinišete svog ljubimca protiv besnila. Tom prilikom pored pasoša vašem ljubimcu će biti i ugrađen mikročip. U pasošu se nalaze podaci o vlasniku, zatim o vašem kućnom ljubimcu, broj čipa i datum vakcinacije.

Pored pasoša, biće potrebno da se uradi i titar test – laboratorijska analiza titra antitela na besnilo, kao i da dobijete veterinarski sertifikat koji izdaje veterinarska inspekcija vašeg okruga.

Veoma je bitno da ispoštujete vreme vakcinacije. Za putovanje u Australiju i Veliku Britaniju vakcinacija se mora obaviti najranije 180 dana pre puta. Takođe pre nego što vaš pas može da uđe u Australiju mora biti dva puta tretiran protiv unutrašnjih parazita, drugi tretman treba biti sproveden u roku od pet dana pre puta. Dok mačke moraju biti dva puta tretirane protiv spoljašnjih parazita sa 14 dana razmaka, s tim da drugi tretman treba biti sproveden 5 dana pre puta.

U zavisnosti od zakona zemlje u koju putujete može se razlikovati potrebna dokumentacija i analize, zato je najbolje da se o tome informišete pre puta.

Putovanje sa kućnim ljubimcem automobilom

Iako je putovanje automobilom najopuštenija varijanta, ipak je potrebno isplanirati put kako bi sve proteklo u najboljem redu. Isplanirajte pauze unapred, takođe se pobrinite da vaš kućni ljubimac na ogrlici ima privezak sa podacima o vlasniku, adresom, kao i adresom na kojoj ćete se nalaziti tokom odmora za slučaj da se u toku puta razdvojite. Ukoliko je vaš ljubimac čipovan proverite da li podatke u čipu treba promeniti tako da kontakt podaci odgovaraju najskorijim promenama.

Podjednako važno je da se snabdete svim onim što će u toku putovanja vašem kućnom ljubimcu trebati – voda, hrana, igračke. Potrebno je obratiti pažnju i na sigurnost. Poslednje što Vam treba je da u toku vožnje vaš ljubimac preskače na prednje sedište ili se penje po vratima i prozorima. Preporučuje se da svog kućnog ljubimca udobno smestite u kavez za transport.

ljubimci-u-automobilu

Što se pauza tiče, preporučuje se stajanje svakih nekoliko sati, to je najbolje da sami procenite jer Vi poznajete svog ljubimca najbolje. Nikada nemojte ostavljati svog ljubimca samog u kolima, naročito ukoliko je potrebno da u toku puta prenoćite. Čak i kada su temperature napolju niske u kolima može postati pretoplo za životinje.

Kako bi vaš ljubimac bio miran tokom puta, najbolje bi bilo da unapred vežbate i priviknete ga na uslove koje putovanje podrazumeva. Na taj način ćete umanjiti stres koji putovanje može prouzrokovati. Vežbajte ulazak i izlazak iz kaveza za transport, i svaki put ga na kraju vežbe nagradite. Nastavite sa nagrađivanjem i tokom samog puta kako bi on to shvatio kao prijatno iskustvo i kako nekom drugom prilikom ne biste imali problema.

Putovanje avionom

Iako putovanje avionom sa kućnim ljubimcima u današnje vreme nije problem, ipak bi bilo dobro da se pre puta raspitate o nekim najvažnijim stvarima. Pre nego što rezervišete kartu bilo bi dobro da pozovete agenciju za avio prevoz i raspitate se o planu letenja, gde će vaš ljubimac biti smešten pre i posle leta i ko je odgovoran za njegovu sigurnost. Dešavalo se da se ljubimci izgube ili budu povređeni u toku puta, naročito ako se ne nalaze u kabini sa Vama već u delu za prevoz životinja gde pritisak i temperatura nisu isti. Ovo je naročito značajno za pojedine rase koje su osetljivije i zahtevaju posebne uslove čuvanja.

kucni-ljubimac-avionom

Neki avio prevoznici dozvoljavaju, uz naknadu, da ljubimac putuje sa Vama u kabini. To može zavisiti od same rase ili veličine kućnog ljubimca. Raspitajte se i ukoliko ta mogućnost postoji iskoristite je, jer je mnogo sigurnija i bolja.

Kako bi vaš ljubimac lakše podneo put bilo bi dobro da mu pre puta date (prilagođene za životinje) lekove za smirenje i protiv mučnine.

Putovanje vozom i brodom

Pre puta raspitajte se da li je dozvoljeno putovanje sa kućnim ljubimcima, i ukoliko jeste šta je sve potrebno po pitanju opreme, zatim gde će vaš četvoronožni prijatelj biti smešten u toku puta, kao i da li se plaća dodatno za ovu uslugu. Kao i kod drugih vidova prevoza i ovde je potrebno da ponesete sve što vašem kućnom ljubimcu može zatrebati.

Ponekad određene agencije imaju akcije kada po posebnoj ceni dozvoljavaju putovanje sa kućnim ljubimcima (u slučaju da je to inače zabranjeno) ili daju ovu uslugu po sniženoj ceni (ukoliko je redovno pružaju uz naknadu). Počnite da razmišljate o ovome na vreme i informišite se o svim opcijama pre nego što donesete odluku.

kucni-ljubimci-transport

Smeštaj i odsedanje sa kućnim ljubimcima

Pronalaženje pet-friendly smeštaja (koji dozvoljava boravak kućnim ljubimcima) u današnje vreme postaje sve lakše, međutim i dalje zahteva određenu dozu planiranja. Pre rezervacije raspitajte se da li hotel ili apartman prihvata kućne ljubimce i rase kojoj pripada vaš ljubimac. Može se desiti da hoteli ili vlasnici apartmana imaju određena pravila u pogledu dozvoljene veličine ili rase kućnog ljubimca.

Takođe treba imati na umu da postoji mogućnost da se ova usluga dodatno naplaćuje, informišite se o tome kako kasnije ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Prilikom rezervacije bilo bi dobro da se raspitate šta od opreme za kućne ljubimce smeštaj poseduje, poput posuda za hranu i vodu, kreveta za spavanje i slično kako biste znali šta treba da ponesete. Nema potrebe da se pored svega što nosite na put opterećujete još i stvarima koje ćete imati na raspolaganju.

Nekoliko dodatnih saveta

Mnogo stvari zavisi od same prirode vašeg ljubimca, da li će biti uznemiren tokom puta, hoće li to biti stresno iskustvo za njega, koliko će mu biti potrebno da se navikne na promenu… Nemojte ništa raditi na svoju ruku, a naročito nemojte davati nikakve lekove samostalno. Pre puta se konsultujte sa veterinarom da li je uopšte preporučljivo da Vaš ljubimac putuje i šta od lekova i u kojim dozama bi trebalo da mu date pre puta. Nakon konsultacije sa veterinarom razmislite da li bi putovanje uopšte bilo dobro za vašeg ljubimca. Ukoliko je star, ima zdravstvenih problema ili se teško privikava na promene, možda bi bilo bolje da ostane kod kuće.

putovanje-sa-mackom

Putovanje i odsedanje sa kućnim ljubimcem bi trebalo da bude jedno lepo iskustvo, kako za vas tako i za njega. Ukoliko budete pratili ove savete i pripremite se unapred na sve što se može desiti, ne sumnjamo da ćete uživati u svom zajedničkom putovanju.

Pročitajte još saveta o ljubimcima

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link